Reiner na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 25. obljetnice Dana Oružanih snaga RH

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner nazočio je danas na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 25. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH, Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske u Domu HV ''Zvonimir'' u Zagrebu. 

Središnji događaj Svečane akademije bilo je uručenje odlikovanja, promaknuća,  pohvala i nagrada pripadnicima OSRH-a. Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OS-a Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je u viši čin ukupno 299 pripadnika (od toga 30 časnica i 269  časnika) iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga.

U čin generala zbora promaknut je general-pukovnik Mirko Šundov, a u čin general-pukovnika promaknut je general-bojnik Drago Matanović. U čin brigadnoga generala promaknuti su brigadir Denis Tretinjak i brigadir Krešo Tuškan.

Načelnik Glavnoga stožera OSRH u viši čin promaknuo je ukupno 210 pripadnika OS RH (od toga 19 dočasnica i 191 dočasnika) te dodijelio 112 činova skupnika (od toga 12 skupnica i 100 skupnika). 
Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom odlikovan je umirovljeni general zbora Pavao Miljavac, Redom bana Jelačića sedmorica, Redom hrvatskoga trolista jedan, a Redom hrvatskoga pletera četvorica časnika. Ukupno 3 787 pripadnika i pripadnica Oružanih snaga odlikovano je Spomenicom domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu.

Uručene su i nagrade poručniku korvete Anti Joviću, pozorniku Zvonimiru Tadejeviću i desetniku Daliboru Vondri, trojici prvoplasiranih natjecatelja na Natjecanju za najspremnijeg pripadnika OSRH, kao i natporučnici Andrei Lipovac, jedinoj pripadnici OSRH koja je nastupila i uspješno završila natjecanje.

Na Svečanoj akademiji prikazan je film "25 godina OSRH" o razvojnom putu OSRH od početka ustrojavanja i Domovinskoga rata do današnjih dana, a prigodni glazbeni program izveli su Klapa HRM-a "Sveti Juraj" i Simfonijski puhački orkestar OSRH. Nakon Svečane akademije u Galeriji „Zvonimir“ otvorena je Multimedijalna izložba Hrvatskoga ratnoga i vojnoga znakovlja u povodu 25. obljetnice formiranja OSRH.

Author: Ured predsjednika Sabora