Reiner na svojem prvome državničkome službenom posjetu BiH u Mostaru i Banjoj Luci

Mostar, Banja Luka - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner jučer, 17. svibnja 2016. godine započeo je drugi dan svojega prvoga državničkoga službenog posjeta Bosni i Hercegovini u Mostaru, a potom i u Banjoj Luci. 
 
Drugoga dana posjeta s izaslanstvom sastao se s predstavnicima Hrvatskoga narodnog sabora,  gradonačelnicima gradova i općina s hrvatskom većinom i tri župana u Gradskoj vijećnici  u Mostaru.
 
Tijekom razgovora složili su se u tome da je tržište Bosne i Hercegovine iznimno bitno za Republiku Hrvatsku, a Bosna i Hercegovina važan joj je trgovinski partner. Predsjednik Hrvatskoga sabora istaknuo je da iako se Hrvati na papiru vode kao konstitutivan i ravnopravan narod u BiH, nažalost u stvarnosti to je daleko od istine. Naime, ono što je na papiru trebalo bi biti i u stvarnom životu, i to tako da svaki građanin to uistinu može osjetiti. Međutim, nije život samo politika, posebno ne visoka politika u kojoj, napokon, za razliku od nekih ranijih razdoblja kad su im predstavnike birali drugi, Hrvati jesu primjereno zastupljeni. Život je ono što svaki građanin osjeća, je li on ravnopravan kad treba dobiti posao u državnoj službi, je li ravnopravan kad treba dobiti neku subvenciju ili stipendiju. Taj vid, nažalost, nije ostvaren i moramo se svi zajedno potruditi, prije svega Bosna i Hercegovina, ali i Hrvatska koja ima ustavnu obvezu skrbiti se o Hrvatima izvan domovine, kazao je Reiner.
 
Nakon sastanka u Mostaru predsjednik Hrvatskoga sabora uputio se u Banju Luku, gdje je drugi dio dana bio predviđen za susret s Nedeljkom Čubrilovićem, predsjednikom Nacionalne skupštine Republike Srpske, no umjesto njega predsjednika Hrvatskoga sabora dočekala je potpredsjednica Željka Stojičić. 
 
Reiner je izrazio zabrinutost zbog položaja Hrvata u RS te istaknuo da u posljednje vrijeme učestalo dobiva zamolbe za pomoć od Hrvata koji žive u Republici Srpskoj, a koje se odnose ponajviše na njihov neravnopravan položaj u odnosu na druga dva konstitutivna naroda te na slučajeve kršenja prava iz područja privatnoga vlasništva.  
 
Predsjednik Hrvatskoga sabora tijekom razgovora zamolio je potpredsjednicu Nacionalne skupštine Republike Srpske da se svojim autoritetom založi za Hrvate koji žive u Republici Srpskoj, posebice u onim pitanjima koja ulaze u područje temeljnih ljudskih prava i sloboda. Osvrnuo se i na ubrzanje procesa povrata imovine koja je u proteklim vremenima oduzeta hrvatskim državljanima i institucijama. Spomenuo je i problem višegodišnjega onečišćenja zraka u Brodu iz rafinerije Bosanski Brod i zatražio rješavanje tog problema.
 
Nakon sastanka domaćini su najavili konferenciju za medije koja nije bila ranije dogovorena, pa je predsjednik Sabora Reiner odlučio ne sudjelovati.
 
''Nakon sastanka gospođa Stojičić pozvala me na konferenciju za medije koja nije bila ranije dogovorena. Ipak sam prihvatio sudjelovati na njoj. Međutim, kad sam došao na podij, primijetio sam da nema zastave Republike Hrvatske već su tamo bile samo zastave Republike Srpske, što  ne odgovara diplomatskom protokolu i praksi, niti je pristojno. Naravno, nakon toga sam napustio konferenciju '', kazao je Reiner.
 
Akademik Reiner s izaslanstvom sastao se u Banjolučkoj biskupiji i s mons. Franjom Komaricom, banjolučkim biskupom koji je nedavno bio u posjetu predsjedniku Hrvatskoga sabora, nakon čega je upriličen susret s političkim predstavnicima Hrvata u RS i predstavnicima hrvatskih udruga.
 
Tijekom razgovora banjolučki biskup i politički predstavnici iznijeli su niz problema s kojima se danas susreću malobrojni preostali Hrvati u Republici Srpskoj i povratnici. Naveli su apsurdnu činjenicu da se od predstavnika vlasti oni uglavnom nemaju komu obratiti te da je jedino mjesto za iznošenje problema i vlastitih nevolja mnogima od njih ostala Katolička Crkva, biskup i svećenici. 
 
''Apsurd je što su domaći Hrvati katolici dovedeni u ovu tešku situaciju u vrijeme kada u najbližem susjedstvu postoji samostalna, neovisna i međunarodno priznata Republika Hrvatska, čija je ustavna dužnost brinuti i skrbiti se o Hrvatima ma gdje god bili'', zaključio je mons. Komarica.
 
Na kraju svojega prvog državničkog službenog posjeta Bosni i Hercegovini predsjednik Hrvatskoga sabora posjetio je Ferhat-pašinu džamiju (Ferhadija) i sastao se sa Osmanom ef. Kozlićem, banjolučkim muftijom. Nakon obilaska Ferhadije akademik Reiner i  banjolučki muftija razmijenili su mišljenja o situaciji u Republici Srpskoj te položaju Hrvata i Bošnjaka.

Author: Ured predsjednika Sabora