Predsjednik Sabora Reiner sudjelovao na komemoraciji žrtvama bleiburške tragedije i žrtvama hrvatskoga križnog puta

Tezno; Bleiburško polje - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sudjelovao je na središnjoj komemoraciji žrtvama bleiburške tragedije i žrtvama hrvatskoga križnog puta u Teznom kod Maribora i na Bleiburškom polju u Austriji.

Molitva i ceremonija polaganja vijenaca započela je kod spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora, a vijenac predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske položili su akademik Željko Reiner, predsjednik Hrvatskoga sabora, Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i Bruna Esih, predsjednica Udruge Hrvatski križni put i izaslanica predsjednice Republike Hrvatske. Na tisuće ljudi sudjelovalo je u procesiji s mjesnoga groblja u Unterloibachu prema oltarnome prostoru na Bleiburškome polju.

Komemoracija na Bleiburškome polju započela misom posvećenom žrtvama, a predvodio ju je mons. Franjo Komarica, banjalučki biskup. Molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti predvodio Idriz ef. Bešić iz Medžlisa Islamske zajednice Gunja.

Nakon izvedbe himne u interpretaciji Klape ''Sv. Juraj'' Hrvatske ratne mornarice, pored brojnih govornika nazočnima se obratio i predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, koji je među ostalim kazao: ''Okupili smo se danas ovdje kako bismo izrazili sućut tisućama žrtava komunizma koje su ubijene ovdje ili pak odvedene do raznih stratišta na križnim putovima po čitavoj bivšoj Jugoslaviji. Naravno da svi oni nisu pobijeni na ovom polju, ali je ovo mjesto ono koje simbolizira sva ta stratišta, uključujući i ona za koja ni do danas nismo doznali, slično kao što Jasenovac simbolizira sva ustaška stratišta. Nedvojbeno je, i to nikada nitko neće moći osporiti, da su komunisti masovnim ubijanjem pripadnika razoružane vojske, ali i civila, žena i djece, i to nakon završetka rata, počinili strašan zločin. Oni, koji su u Drugome svjetskom ratu izvojevali pobjedu na strani antifašističke koalicije, tu su pobjedu nakon završetka rata nažalost jezivo okaljali neoprostivim zločinima koje najoštrije osuđujemo i žrtvama kojih se ovdje na Bleiburgu sa žaljenjem i tugom prisjećamo.''

Author: Ured predsjednika Sabora