Predsjednik Odbora za obranu Arsen Bauk primio francuskog veleposlanika Fabiena Fieschija

Zagreb – Predsjednik Odbora za obranu Arsen Bauk primio je veleposlanika Francuske Republike u Hrvatskoj Fabiena Fieschija.

Uvodno je predsjednik Odbora ocijenio kako su odnosi Hrvatske i Francuske obilježeni prijateljstvom i povjerenjem te da se temelje na međusobnom razumijevanju i uvažavanju. Prošireno Strateško partnerstvo između Republike Hrvatske i Francuske Republike, u okviru kojeg je potpisan ugovor o kupnji dvanaest višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale, doprinijelo je produbljivanju naših odnosa u brojnim područjima. - Naši zajednički interesi poklapaju se u odnosu na postizanje stabilnosti i prosperiteta jugoistočne Europe, pitanja sigurnosti i obrane i dr., kazao je Bauk.

Predsjednik Odbora istaknuo je da Oružane snage RH, od svih državnih institucija, uživaju najveće povjerenje u hrvatskoj javnosti. Dodao je kako je tome zasigurno doprinijelo to što su u posljednjih 20-tak godina izvan dnevnopolitičkih rasprava, a i činjenica da su predsjednik RH, koji je vrhovni zapovjednik OSRH, i predsjednici VRH najčešće dolazili iz suprotnih političkih tabora, što je utjecalo na depolitiziranje HV-a. - Takoder, treba napomenuti da je dužnost predsjednika Odbora za obranu dogovorom stranaka uvijek pripadala zastupniku iz najzastupljenije oporbene političke stranke, kazao je Bauk. 

- Francuska i Hrvatska dugo vremena surađuju u okviru Europske unije, a suradnja na obrambenom području je izvrsna. U proljeće ove godine izvedena je isporuka prvih šest zrakoplova Dassault Rafale u Hrvatsku te je u tijeku provođenje prijenosa znanja i edukacije tehničkog osoblja kao i obuka pilota, uvodno je rekao veleposlanik Fieschi, te dodao kako je francuska strana impresionirana brzinom s kojom su Oružane snage Republike Hrvatske izvele pripremu infrastrukture za prihvat kupljenih zrakoplova. U pogledu razvoja obrambene industrije veleposlanik Fieschi je naveo kako se Francuska zalaže da se u budućnosti poveća obujam zajedničkog ulaganja u obrambeni sektor na razini svih država članica Europske unije.

Govoreći o perspektivi dugoročnog obrambenog planiranja te izglednog ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka u Hrvatskoj, sugovornici su razmijenili mišljenja o mogućim različitim modelima obuke. U tom pogledu u Francuskoj se u svrhu postizanja dublje nacionalne kohezije, za sada na razini rasprave, razmatra mogućnost uvođenja sveobuhvatnog nacionalnog servisa za mlade, a koji bi obuhvaćao edukacije raznih specijalnosti i različite vrste obuke za oba spola koja ne bi bila isključivo vojna. Također, s ciljem postizanja bolje informiranosti mladepopulacije o vojnom pozivu uvedeni su informativni dani za mlade.

U nastavku su sugovornici razmijenili mišljenja o perspektivi proširenja Europske unije. U tom kontekstu je istaknuto da kao najvažniji uvjet i dalje ostaje ispunjavanje zadanih kriterija kako bi se spriječilo slabljenje Europske unije. Pritom je, u svrhu sprječavanja razvijanja frustracija kod kandidata za članstvo, neophodno uvesti kvalitetne mehanizme i pronaći dobar balans između zahtjeva i priznanja napretka.