Članice Odbora za ravnopravnost spolova radno posjetile Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Zagreb - Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Marija Lugarić (SDP), potpredsjednica Odbora Dubravka Lipovac Pehar (DP) te članice Odbora Magdalena Komes (HDZ), Draženka Polović (Možemo!) i Jasenka Auguštan Pentek (SDP) bile su u radnom posjetu Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Cilj posjeta bio je upoznati članice Odbora s nadležnostima, ovlastima i aktivnostima neovisne institucije Pravobraniteljice, koja je opunomoćenica Hrvatskoga sabora za zaštitu od diskriminacije i promicanje ustavnog načela ravnopravnosti spolova.

Ustavnim promjenama iz 2000. godine, načelo ravnopravnosti spolova uključeno je među najviše vrednote ustavnoga poretka Republike Hrvatske. Prva pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik imenovana je Odlukom Hrvatskog sabora na sjednici 1. listopada 2003. godine, a pravobraniteljicu Višnju Ljubičić Hrvatski je sabor imenovao na osmogodišnji mandat dva puta: 28. listopada 2011. i 31. listopada 2019..

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić je prigodom susreta sa zastupnicama kazala: „Unatoč uspostavljenom pravnom i institucionalnom okviru u RH, još uvijek su prisutni brojni izazovi u praksi, diskriminacija se perpetuira u mnogim područjima javnog i privatnog života.

Ured pravobraniteljice zaprima prijave svih fizičkih i pravnih osoba vezane za diskriminaciju u području ravnopravnosti spolova, pruža pomoć pri pokretanju sudskog postupka fizičkim i pravnim osobama koje su podnijele pritužbu zbog spolne diskriminacije, poduzima radnje ispitivanja pojedinačnih prijava do pokretanja sudskog spora, uz pristanak stranaka provodi postupak mirenja uz mogućnost sklapanja izvansudske nagodbe, prikuplja i analizira statističke podatke o slučajevima spolne diskriminacije te provodi neovisna istraživanja o diskriminaciji, objavljuje neovisna izvješća i razmjenjuje raspoložive informacije s relevantnim europskim tijelima.“

Uz pravobraniteljicu Višnju Ljubičić, o povijesti osnivanja same institucije, njezinim aktivnostima, kao i o izazovima s kojima se susreće te najvažnijim postignućima, govorili su njezini suradnici: zamjenik pravobraniteljice Kristijan Kevešević, savjetnica pravobraniteljice za područje praćenja medija Irena Sarta i pravna savjetnica Martina Krnić. Članice Odbora iznijele su svoja iskustva o stereotipima i diskriminaciji s kojima se kao političarke susreću, posebno nakon što su izabrane za saborske zastupnice.

Predsjednica Odbora Marija Lugarić zahvalila je pravobraniteljici Višnji Ljubičić na organizaciji navedenog, iznimno korisnog interaktivnog sastanka, uz uvjerenje da će se u ovom sazivu ostvariti odlična suradnja dvaju važnih institucionalnih mehanizama za ravnopravnost spolova na nacionalnoj razini – Ureda pravobraniteljice i Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora.