Jelena Miloš primila njemačkog veleposlanika Christiana Hellbacha; Razgovarali o zelenoj tranziciji i potrebi osnivanja europske unije tržišta kapitala

Zagreb – Klimatske promjene, Europski zeleni plan i zelena tranzicija, potencijali i spremnost gospodarstava da odgovore na izazove zelene i digitalne tranzicije, energetske politike u kontekstu vlastitih resursa i potrebe za povećanjem obnovljivih izvora energije, politika proširenja i reforme EU te pitanje migracija bile su glavne teme današnjeg susreta predsjednice saborskog Odbora za europske poslove Jelene Miloš (Možemo!) i veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Hrvatskog Christiana Hellbacha u Hrvatskome saboru.

Europska unija se u pogledu financiranja i percepcije zelene tranzicije suočava s velikim izazovima, na koje je potrebno odgovoriti na brz, kvalitetan i konkurentan način, zajednička je ocjena Miloš i Hellbacha. –Zelena tranzicija jest skupocjena, no potrebno ju je sagledati kao priliku za ekonomske i socijalne benefite, rekao je Hellbach istaknuvši kako bi se upravo pitanje njezinog financiranja moglo riješiti osnivanjem europske unije tržišta kapitala, o čemu se među članicama Europske unije sve intenzivnije raspravlja.

Na sastanku su razmijenjena i mišljenja o reformi Europske unije, a spomenuto je i glasovanje kvalificiranom većinom u Vijeću EU, o čemu je Miloš ponovila hrvatsko stajalište kako je za male države važno zadržati pravo veta.

Miloš je zaključno potaknula i pitanje migracija i povezanih aspekata u rješavanju pitanja integracije. Veleposlanik Hellbach je rekao kako Njemačkoj trenutno nedostaje pola milijuna radnika, no kako se zemlja istovremeno suočava i s nizom integracijskih izazova. S obzirom da u Njemačkoj radi velik broj hrvatskih građana, Miloš je ukazala na važnost poštovanja prava stranih radnika te jednakosti pred zakonom.