Zastupnici Igor Peternel i Anamarija Blažević sudjelovali na 3. sastanku Konvencije za jačanje Srednjoeuropske inicijative

Rim – Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative (SEI) Igor Peternel i članica Izaslanstva Anamarija Blažević sudjelovali su u petak na završnom, 3. sastanku Konvencije za jačanje SEI-ja.

Na sastanku je sudjelovala i načelnica Sektora za regionalnu suradnju i potporu Ministarstva vanjskih i  europskih poslova te hrvatska nacionalna koordinatorica Srednjoeuropske inicijative Sanja Puljizević Macan. 

Sudionici Trećeg sastanka, zastupnici 16 parlamenata zemalja članica SEI-ja i predstavnik vladine dimenzije SEI-ja, usvojili su Preporuke za jačanje Srednjoeuropske inicijative. U tom dokumentu su predložene ideje i rješenja za snažniju suradnju s članicama Srednjoeuropske inicijative u razmjeni ideja, kao učinkovitog i važnog foruma regionalne suradnje, utemeljenog na temeljnim vrijednostima koje dijele SEI i EU. Također, naglašena je potreba veće uloge i vidljivost parlamentarne dimenzije SEI-ja. U završnom dijelu sastanka najavljeno je kako će se donesene Preporuke predstaviti na jesenskom zasjedanju u rujnu 2024. godine.

Konvencija za jačanje Srednjoeuropske inicijative formirana je kao neformalna radna skupina u okviru SEI-ja s tri sastanka u nizu u organizaciji Izvršnog tajništva SEI-ja sa sjedištem u Trstu, a  trebala je dati doprinos promišljanju o mogućim načinima na koji bi SEI mogao odgovoriti na sadašnje i buduće izazove te omogućiti jačanje djelovanja i rada te inicijative.