Predsjednik Sabora Jandroković otvorio 17. godišnju međunarodnu konferenciju Dubrovnik Forum

Dubrovnik - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković otvorio je 17. godišnju međunarodnu konferenciju Dubrovnik Forum koja se ove godine odvija pod nazivom „Dire straits and safe passages".

Predsjednik Jandroković uvodno se osvrnuo na začetke ovog međunarodnog skupa, kad su se rasprave odvijale u drugačijim okolnostima od današnjih, a u fokusu su bile pozitivnije teme poput proširenja EU i NATO-a. S aktualnim promjenama u globalnom okruženju u međuvremenu, rastućim izazovima i napetostima, danas je fokus na krizama i oružanim sukobima. Upozorio je kako oni sa sobom ne donose samo teške sigurnosne i humanitarne posljedice, već i druge krize poput energetske, prehrambene i inflatorne. Sve to zahtijeva zajedničke napore odgovornih lidera kako bi se iznjedrila održiva rješenja.

Današnji političari trebaju se zapitati je li moguće da će oni biti ta generacija koja će uništiti svijet kakav poznajemo, kazao je predsjednik Sabora.

U aktualnim uvjetima, kad su sloboda, mir, demokracija i zaštita temeljnih prava itekako na kušnji, donositelji odluka i političari moraju napore usmjeriti na zadaću da budućim naraštajima ostave svijet u kojem će moći kvalitetno živjeti, istovremeno čuvajući naše teško stečene vrijednosti. U tom pogledu, važno je mladim liderima dati mogućnost izražavanja svojih vizija i mogućih rješenja o globalnim izazovima, pa tako i o ulozi Europske unije i NATO-a u mogućem novom svjetskom poretku. Predsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo što će rasprave o tomu biti i na ovogodišnjem Forumu, na panelu koji okuplja mlade, potencijalne lidere sutrašnjice.

Podsjetio je i na druge izazove kojima su naša društva izložena, poput klimatskih promjena i sve češćih elementarnih nepogoda te neuobičajenih meteoroloških fenomena. Svi ti izazovi, dodao je predsjednik Jandroković, ukazuju na krhkost današnjeg svijeta, ali i duboku međupovezanost. Hrvatska, kao zemlja koja je prošla nametnutu agresiju i pobijedila u Domovinskom ratu, ima legitimitet posebice isticati važnost očuvanja vrijednosti slobode, mira i demokracije te biti istinski solidarna s Ukrajinom koja danas prolazi vrlo slično ratno iskustvo.

Predsjednik Jandroković završno je istaknuo kako će se Hrvatska nastaviti zalagati za globalni dijalog, uključivost, kao i suradnju s novim partnerima u svijetu. S višestrukim globalnim izazovima ne možemo se nositi sami nego zajednički, i to upravo kroz dijalog i uvažavanje različitosti. Završno je izrazio uvjerenje kako će ovogodišnji Dubrovnik Forum iznjedriti mnoge kvalitetne rasprave te biti jednako uspješan kao i njegova dosadašnja izdanja.