Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Andro Krstulović Opara primio veleposlanike Belgije i Mađarske, De Baetsa i Demcsáka

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Andro Krstulović Opara primio je u četvrtak veleposlanike Kraljevine Belgije Williama De Baetsa i Mađarske Csabu Demcsáka s kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima, suradnji u okviru Europske unije i NATO-a te razmjeni mišljenja u multilateralnim formatima.

U razgovoru s belgijskim veleposlanikom izraženo je obostrano zadovoljstvo dobrim odnosima između dvije zemlje. –Upravo parlamentarna diplomacija može dodatno osnažiti bilateralnu suradnju u područjima od zajedničkog interesa, posebno kroz  suradnju odbora za vanjsku politiku i skupina prijateljstva, ali i kroz zajedničke napore u rješavanju globalnih izazova, rekao je Krstulović Opara i dodao kako je veliki značaj belgijskog predsjedanja Vijećem Europske unije upravo otvaranje pristupnih pregovora s BIH.  

Veleposlanik de Baets naglasio je dobru suradnju između dvije zemlje te posebnu važnost osnaživanja bilateralne parlamentarne suradnje kao i zajedničkog nastupa oko pitanja važnih za Europsku uniju u multilateralnim formatima.

U razgovoru s veleposlanikom Mađarske Csabom Demcsákom, koji je održan uoči mađarskog predsjedanja Vijećem Europske unije, naglašeni su dobri i prijateljski odnosi dvije susjedne zemlje koje dijele zajedničku povijest, a osim bilateralno, surađuju i u okviru EU-a i NATO-a te kroz različite regionalne inicijative poput Srednjoeuropske inicijative (SEI), Dunavske komisije, Dunavske strategije, ali i multilateralno u drugim formatima.    

-Naše dvije zemlje su gradile odnose kroz više stoljeća, a sada ih imamo prigodu jačati podržavajući europske vrijednosti kao članice velike europske obitelji, rekao je Krstulović Opara i dodao kako hrvatska nacionalna manjina u Mađarskoj i mađarska nacionalna manjina u Hrvatskoj predstavljaju snažne poveznice između naša dva naroda kao i poticaj za dodatno osnaživanje suradnje na raznim područjima, od gospodarstva do kulture i obrazovanja. Zaključno je naglasio kako će prva prigoda za susret na parlamentarnoj razini biti u rujnu kada će izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku sudjelovati na Međuparlamentarnoj  konferenciji  o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a koja će se održati u Budimpešti u okviru parlamentarne dimenzije mađarskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Veleposlanik Demcsák naglasio je kako je više od sedamsto tisuća mađarskih turista koji su prošle godine posjetili Hrvatsku još jedan znak prijateljskih odnosa naše dvije susjedne zemlje te je iskazao interes za produbljivanje parlamentarne suradnje posebno kroz suradnju vanjskopolitičkih odbora i skupina prijateljstva, s čim se složio i  predsjednik Odbora za  vanjsku politiku Krstulović Opara.

Na sastancima se razgovaralo i o najvažnijem preostalom vanjskopolitičkom cilju Republike Hrvatske - ulasku u članstvo OECD-a, situaciji u jugoistočnoj Europi i neposrednom susjedstvu Republike Hrvatske, izborima za Europski parlament te su razmijenjena mišljenja o složenoj geopolitičkoj situaciji kao posljedici rata u Ukrajini i sukobu na Bliskom istoku.