Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Andro Krstulović Opara održao sastanak s izraelskim veleposlanikom Garyjem Korenom

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Andro Krstulović Opara primio je u četvrtak veleposlanika Države Izrael Garyja Korena s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, stanju na Bliskom istoku i suradnji sa zemljama Europske unije. 

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku naglasio je dobre i prijateljske odnose s Državom Izrael te ponovio osudu brutalnog terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. listopada 2023. koji je globalno ostavio trag i ponovio poziv na bezuvjetno puštanje talaca te je još jednom iskazao solidarnost  s Izraelom i izraelskim narodom. – Što se tiče situacije na Bliskom istoku podržavamo ona rješenja koja će od svih odgovornih aktera u međunarodnoj zajednici iznjedriti rezultat koji će zaustaviti sukob, oživjeti mirovni proces i dovesti do rješenja koje će biti rezultat pregovora dviju strana, rekao je Krstulović Opara. 

Veleposlanik Koren zahvalio je Hrvatskoj na kontinuiranoj potpori koju pruža Izraelu, kao jedan od najsnažnijih podupiratelja, i izrazio želju za daljnjim jačanjem međuparlamentarne suradnje kroz zajednički rad vanjskopolitičkih odbora i skupina prijateljstva. 

Razgovaralo se i o situaciji u jugoistočnoj Europi, suradnji u okviru Europske unije, a posebno je naglašena dobra suradnja u gospodarskim pitanjima kao i u području kulture.