Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir sudjelovala na otvaranju Robotičkog kampa STEMoslavine

Kutina – Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir sudjelovala je u ponedjeljak na otvaranju Robotičkog kampa STEMoslavina 2024. u Učeničkom domu u Kutini. Organizator Robotičkog kampa je Hrvatski robotički savez u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Kutina i Zajednicom tehničke kulture Sisačko-moslavačke županije, a kamp je otvorio ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs.

Čestitavši mentoru i voditelju robotičkog kampa Vladi Lendvaju na odličnim rezultatima koje mladi informatičari i robotičari postižu pod njegovim vodstvom, zastupnica Petir rekla je kako je to potvrda da Hrvatska ima ljudski kapital iskoristiv u računalnim znanostima i kako više medalja na milijun stanovnika sa međunarodne informatičke olimpijade imaju samo baltičke zemlje i Luxemburg. Petir je rekla kako učenici kroz igru uče i stječu znanja koja bi im u okviru redovne nastave bila zahtjevna te da Hrvatska takav model učenja može prezentirati i na EU razini. Petir je zahvalila Ministarstvu znanosti na podršci i prepoznavanju ovakvih inicijativa, a učenicima koji sudjeluju na kampu čestitala je što su svoje praznike odlučili iskoristiti za stjecanje novih znanja, te je dodala kako vjeruje da će na kampu usvojiti radnu etiku i timski rad, što je preduvjet uspjeha u svakom poslu.  

Ministar Radovan Fuchs otvarajući kamp rekao je kako je Hrvatska u zadnjih nekoliko godina napravila ogromne pomake u ulaganjima u obrazovanje, a proračun ministarstva od 2019. Udvostručen je s 1,8 milijardi na 3,8 milijardi eura. –Imamo ulaganja u škole, njihovu izgradnju, cjelodnevnu školu, nadogradnju pojedinih škola, rekao je ministar i dodao kako se ulažu napori da u cijeloj Hrvatskoj do 2028. sve škole u Hrvatskoj rade u jednoj smjeni, da sve imaju sportske dvorane, a naravno uz to ide i oprema. Tako bi svako dijete u Hrvatskoj imalo jednake uvjete obrazovanja.

Voditelj Robotičkog kampa Vlado Lendvaj rekao je kako u kampu objedinjuju aktivnosti u cijelom STEM području te ih provode koristeći edukativne, a ne kompetitivne aktivnosti, što je razlog zbog kojeg postižu dobre rezultate.

STEMoslavina se održava svake godine na području Moslavine. Vrhunski voditelji i zanimljivi sadržaji dodatna su preporuka za sudjelovanje, objedinjavanje robotičkih znanja i vještina na svim poljima kroz razne edukativne sadržaje iz robotike i automatike. Ovaj robotički kamp koncipiran je tako da djeca sudjeluju u kombiniranim aktivnostima koje čine predavanja i praktični rad uz mentorstvo voditelja te objedine naučeno kroz razne miniprojekte koji su tema kampa.