Predsjednik Sabora Jandroković otvorio znanstveni kongres “13th ISABS Conference on Applied Genetics and Mayo Clinic Lectures in Translational Medicine” u Splitu

Split – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković otvorio je znanstveni kongres pod nazivom “13th ISABS Conference on Applied Genetics and Mayo Clinic Lectures in Translational Medicine” koji se u Splitu održava od 17. do 20. lipnja ove godine.

U uvodnom govoru predsjednik Jandroković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska domaćin ovog značajnog znanstvenog skupa usmjerenog na područje personalizirane medicine, te forenzičke i antropološke genetike. Zahvalio je organizaciji „International Society for Applied Biological Sciences“ (ISABS), na čelu s predsjednikom prof. dr. sc. Draganom Primorcem, koja je organizirala kongres u suradnji s vodećom američkom zdravstvenom institucijom „Mayo Clinic, American Academy for Forensic Sciences“ i Specijalnom bolnicom Sv. Katarina. Njihovom zajedničkom zaslugom Split je ovog tjedna ponovno u fokusu globalne znanstvene zajednice, kazao je predsjednik Sabora. Ujedno je  podsjetio kako je na dosadašnjih 12 kongresa sudjelovalo više od 6000 znanstvenika i 800 predavača iz 78 zemalja, kao i 10 dobitnika Nobelove nagrade. Ove godine pak uz 450 znanstvenika i liječnika iz vodećih globalnih institucija u radu kongresa ponovno sudjeluju i četiri dobitnika Nobelove nagrade.

Predsjednik Sabora istaknuo je kako je ISABS-ova konferencija zaista orijentirana na budućnost. Pritom, ne radi se samo o predstavljanju suvremenih otkrića u području medicinske znanosti nego i konkretnom poticanju mlađih naraštaja na bavljenje znanošću, što je konkretizirano i kroz nagrade koje se u sklopu događaja dodjeljuju za posebno vrijedna postignuća učenika i studenata. U tom je kontekstu predsjednik Jandroković podsjetio i kako Vlada Republike Hrvatske itekako prepoznaje potrebu za kontinuiranim ulaganjem u obrazovanje, znanost, istraživanje i razvoj. Dodao je kako su od 2016. godine do danas izdvajanja za ta područja udvostručena. Također je naveo  kako je jedan od strateških hrvatskih ciljeva i nastavak ulaganja u istraživanje i razvoj, kako bi se do kraja 2028. godine samo u to područje investiralo 2,5 posto hrvatskog BDP-a.

Osvrnuvši se na nestabilne globalne okolnosti, poput različitih sukoba u svijetu, kao i na druge izazove poput klimatskih promjena, ubrzanog razvoja umjetne inteligencije, širenja lažnih vijesti, te porasta radikalizma i ekstremizma, predsjednik Jandroković kazao je kako takve prilike čine našu novu zajedničku realnost. U odgovoru na moguće nove prijetnje našim društvima, uključujući i one u području javnog zdravlja, nužna je ozbiljnost i predanost političkog vodstva, ali i njihova suradnja sa znanstvenom zajednicom. I jedni i drugi trebaju biti svjesni te odgovornosti, kazao je predsjednik Jandroković te je, poželjevši sudionicima konstruktivne i plodonosne rasprave, službeno otvorio kongres.