112., tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku

dvorana Ivana Mažuranića, YouTube prijenos

Tema sjednice je: "Uloga optometrije i optometrista u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske".

Mnoge očne bolesti ako nisu rano otkrivene i odgovarajuće liječene mogu uzrokovati trajni gubitak vida. Stoga je važna prevencija i redovita kontrola vida u kojoj optometristi - inženjeri optometrije, odnosno prvostupnici specijalizirani za primarnu očnu skrb mogu imati važnu ulogu. Europska unija je 2014. godine optometriju uvrstila u primarnu zdravstvenu zaštitu i time potvrdila smjernice prema članicama EU-a kojima optometrijska struka i optometristi pripadaju u zdravstvenu djelatnost. No, iako mnogi optometristi u Hrvatskoj već sada rade u suradnji s liječnicima te su sastavni dio njihovih timova, optometristi nisu zdravstveni radnici.

Predstavnici Hrvatske udruge optometrista smatraju da bi se uključivanjem optometrista u tim s oftalmolozima, među ostalim, uz dobivanje više vremena za pacijente i edukacije, povećala i mogućnost prevencije oštećenja vida (optometrist bi u okviru svojih kompetencija mogao napraviti neke od dijagnostičkih pretraga /snimanja i oftalmologu proslijediti dobivene rezultate na očitanje i daljnji postupak). To bi se u konačnici odrazilo i na smanjenje liste čekanja za pregled kod oftalmologa, što bi znatno moglo pridonijeti i rasterećenju zdravstvenog sustava.

Kakvi su suvremeni zahtjevi i kakva je uloga optometrista u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske te koje su prepreke i prednosti njihova uključivanja u zdravstvene radnike, na sjednici Odbora govorit će cijenjeni stručnjaci, predstavnici ministarstava, veleučilišta, klinika i udruga.  

Prijenos sjednice omogućen putem poveznice: https://www.youtube.com/watch?v=F85LPQPPCwY