Čestitka predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu Međunarodnog praznika rada


Zagreb – U povodu Međunarodnog praznika rada, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u kojoj stoji:

„Uime Hrvatskoga sabora i osobno, svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Međunarodni praznik rada.

Radnici u Chicagu 1. svibnja 1886. prosvjedom su utrli put borbi za priznanjem svojih temeljnih prava te dostojanstvenog života izgrađenog na pravednijim uvjetima rada.

Danas, u vremenu prepunom novih izazova, kad na tržište rada utječu globalizacija, migracije, brze tehnološke promjene poput digitalizacije i robotizacije te drugi čimbenici, prilagodba novim uvjetima rada je nužna. Nove okolnosti potiču nas na nadogradnju postojećih znanja i vještina te stjecanje novih, kako bismo se što učinkovitije prilagodili promjenjivim društvenim i ekonomskim uvjetima. Isto tako, one su i dodatni poticaj za nastavkom stvaranja uvjeta u hrvatskom društvu u kojem će svatko od nas imati jednake mogućnosti za produktivan rad i dostojan život od svog rada.

Stalni socijalni dijalog i partnerstvo između države, poslodavaca i sindikata nužni su za unapređenje položaja radnika i odnosa prema radništvu. Angažmanom svih dionika na tržištu rada i zajedničkim zalaganjem možemo doprinijeti socijalnoj sigurnosti, društvenoj pravednosti i gospodarskoj stabilnosti naše domovine.

Ujedno 1. svibnja slavimo i blagdan sv. Josipa Radnika, zaštitnika rada i radnika. Stoga je to prigoda za iskazivanje zahvale svim našim radnicama i radnicima različitih zanimanja koji u ovim zahtjevnim vremenima svoj rad obavljaju savjesno, predano i na boljitak svoje zajednice. Protekle dvije godine, obilježene pandemijom i posljedicama razornih potresa, pokazale su ne samo profesionalnost, marljivost i predan rad, već i veliko srce hrvatskih radnica i radnika.

Još jednom, svima vam čestitam Međunarodni praznik rada!“.