Sabljar-Dračevac: Hrvati najdeblji u Europi, potrebna nam je sustavna edukacija o zdravim navikama!

Zagreb – Prigodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini – 16. ožujka, članovi saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku razmijenili su u petak svoja iskustva o stvaranju javnozdravstvenih politika u borbi protiv pretilosti s uglednim danskim stručnjakom za ishranu, pretilost i dijabetes dr. Arneom Astrupom* koji boravi u višednevnom posjetu Hrvatskoj. 

Posjet dr. Astrupa nastavak je višegodišnje suradnje saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku s veleposlanstvom Kraljevine Danske u području zdravstva, na čiju su inicijativu već 2012. godine, tijekom predsjedanja Vijećem EU, pokrenute brojne edukativne aktivnosti o procesima prevencije pretilosti i dugotrajnih nezaraznih bolesti. – Pretilost i dijabetes pandemija su današnjice, a hrvatske statistike ne izgledaju najbolje, uvodno je kazao danski veleposlanik Ole Frijs-Madsen koji pretilost smatra ozbiljnom bolešću. 

Naime, prema posljednjoj studiji Eurostata, Hrvati su najdeblji u Europi, s udjelom od 65 posto odraslih s prekomjernom tjelesnom težinom (indeks tjelesne mase jednak ili veći od 25). Prema spolovima u Hrvatskoj prednjače muškarci (više od 70 posto), dok je udio pretilih žena nešto ispod 60 posto. Prema stupnju obrazovanja, pretilih ima najmanje među visokoobrazovanim građanima (44 posto), dok ih je najviše među najniže obrazovanima (59 posto). Razloge za pretilost treba tražiti u visokokaloričnoj tradicionalnoj prehrani i propustu da se prehrana u skladu s metabolizmom prilagodi životnoj dobi, zbog čega upravo osobe u srednjoj i zreloj dobi čine najveći udio u pretilom stanovništvu, tvrde stručnjaci.

Nacionalni program promicanja zdravlja „Živjeti zdravo“ uključuje promicanje zdravih stilova života, prehranu, kretanje i prevenciju nezaraznih kroničnih bolesti, a predstavljen je prvi put upravo u organizaciji saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. –Usto trebamo poraditi na sustavnoj edukaciji o zdravim navikama od ranog djetinjstva, stoga bismo zdravstvenu zaštitu školske djece i mladih trebali proširiti i na zdravstveni odgoj u školama, smatra predsjednica Odbora Renata Sabljar-Dračevac koja je pozdravila osnivanje radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Akcijskog plana za prevenciju debljine. Početkom ožujka osnovana Radna skupina okuplja istaknute hrvatske stručnjake i znanstvenike koji se bave različitim aspektima prevencije i liječenja debljine pod vodstvom dr. Sanje Musić Milanović. 

–Pretilost je zdravstveni problem kojim se danas bave brojne grane medicine – pulmologija, dermatologija, gastroenterologija, ginekologija i opstetricija, neurologija i kardiologija, pobrojao je dr. Astrup naglasivši kako danas više ljudi umire od pretilosti nego od pušenja.
–Istraživanja pokazuju da se očekivani životni vijek zbog pretilosti smanjuje za 3 do 7 godina, dok gubitak tjelesne težine od samo 5 do 10 posto pokazuje značajan učinak na smanjenje krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2, kolesterola i triglicerida, nastavio je dr. Astrup koji je članovima saborskog Odbora predstavio rezultate najnovijih istraživanja, nove lijekove odobrene u Danskoj te novi danski program u borbi protiv prekomjerne tjelesne težine koji se, ovisno o slučaju, provodi na razini domova zdravlja ili bolnica, u suradnji s psihologom. 

Prvi korak u borbi protiv pretilosti u društvu počinje od najranije dobi djeteta, a to su izbor zdrave hrane u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, izbacivanje automata nezdrave hrane, slatkih napitaka i slatkiša iz odgojno-obrazovnih ustanova, programi poticanja tjelesne aktivnosti za djecu, složili su se sudionici sastanka. –Potom moramo otići u općine, pokušati funkcionalno predstaviti svoje programe, razraditi ostvarive modele te uključiti roditelje, obitelj i liječnike. No sve to ne možemo bez podrške zakonodavstva na nacionalnoj razini, zaključio je dr. Astrup svoje izlaganje na sastanku sa članovima saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.

Snimka sastanka dostupna na poveznici: 54. sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku - YouTube

____________________________

*Dr. Arne Astrup danski je liječnik specijaliziran za prehranu, pretilost i dijabetes. Bio je redovni profesor i voditelj Odsjeka za prehranu, tjelovježbu i sport Sveučilišta u Kopenhagenu od 1990. do 2020. Pod vodstvom Arnea Astrupa, Odsjek je rangiran na prvo mjesto mjestu na međunarodno priznatoj šangajskoj rang-ljestvici 500 najboljih svjetskih sveučilišta. Od 2020. dr. Astrup u zakladi Novo Nordisk vodi projekt promicanja zdrave tjelesne težine i liječenja pretilosti. Istraživanja profesora Astrupa uživaju visoki međunarodni ugled i jedan je od najcitiranijih znanstvenika u Danskoj. S više od 30 godina znanstveno-istraživačkog iskustva, njegov je glavni interes usmjeren na etiologiju i liječenje pretilosti, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Dr. Astrup je bivši predsjednik Svjetske federacije za pretilost i glavni urednik časopisa o pretilosti „Obesity Reviews“. Urednik je američkog znanstvenog časopisa „American Journal of Clinical Nutrition“. Autor je više od 800 znanstvenih radova (H-indeks: 101, Google Scholar H-indeks: 137) te više od 1000 drugih akademskih publikacija.