Gari Cappelli, Davor Ivo Stier i Ivan Ćelić sudjeluju na sastanku Globalne parlamentarne mreže Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj

Zagreb – Članovi izaslanstva Hrvatskoga sabora Gari Cappelli, Davor Ivo Stier i Ivan Ćelić sudjeluju na sastanku Globalne parlamentarne mreže Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koji se videokonferencijskim putem održava 17. i 18. ožujka u Parizu. Na sastanku Globalne parlamentarne mreže OECD-a sudjeluju parlamentarci iz 38 država članica, uključujući i zastupnike parlamenata država koje pristupaju članstvu OECD-u - Hrvatske, Bugarske, Rumunjske, Argentine, Brazila i Perua.

Teme ovogodišnjeg sastanka posvećene su situaciji u Ukrajini, posljedicama humanitarne i ekonomske krize nastale zbog rata u Ukrajini, te budućnosti trgovinske politike u jačanju europskog  gospodarstva, poziciji EU-a u svijetu i oblikovanju otvorenog globalnog trgovinskog sustava, upravljanju zdravstvenom krizom i rješavanju neravnoteža radi optimizacije snage i kvalitete oporavka u gospodarstvu  i zapošljavanju, te obvezama iz dogovora postignutih u Glasgowu krajem prošle godine tijekom 26. Konferencije stranaka COP26 vezane uz klimatske promjene i smanjenje emisije plinova.

Na sastanku su se uvodno obratili Mathias Cormann, glavni tajnik OECD-a i Anthony Gooch, direktor za odnose s javnošću i komunikaciju OECD-a, osvrnuvši se na rat u Ukrajini, kao i na situaciju da je više od 3 milijuna ljudi izbjeglo iz Ukrajine, te da se očekuje još izbjegličkih valova u narednim tjednima. Ukazano je na potrebu podjele tereta i veće potpore EU-a glavnim zemljama domaćinima. 

Tijekom prvog dana sastanka sudionici su razmijenili mišljenja o ruskoj agresiji na Ukrajinu od 24. veljače, a koja je utjecala na oporavak gospodarskog rasta od pandemije COVID-19, te koja je prouzročila humanitarnu i ekonomsku katastrofu u čitavoj regiji. Osvrnulo se na i slabiji gospodarski rast, višu inflaciju cijena energije i hrane. Razmijenjena su mišljenja o potrebnim mehanizmima  za oporavak tržišta rada i zdravstvenog sustava, kao i o preporukama za digitalizaciju, zelenu tranziciju i druge transformativne megatrendove. Vezano uz klimatske promjene razgovaralo se o ključnim doprinosima OECD-a uoči COP26, te budućim inicijativama koje će OECD provoditi kako bi podržao zemlje u postizanju njihovih klimatskih ciljeva. Tijekom drugog dana sastanka očekuje se rasprava o trgovinskim izazovima i prilikama za osiguravanje dobrog funkcioniranja globalnih tržišta i jednakih uvjeta, te o globalnom poreznom sporazumu i rješavanju poreznih izazova digitalizacije gospodarstva.

Republika Hrvatska je 25. siječnja 2022. primila pozivnicu za otvaranje pregovora  o pristupanju Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), slijedom čega je hrvatska Vlada uspostavila Pregovaračku skupinu za pristupanje OECD-u u čijem radu sudjeluju predstavnici svih relevantnih tijela državne uprave. Hrvatski sabor i Odbor za vanjsku politiku sudjeluju u redovnim sastancima Globalne parlamentarne mreže OECD-a, a od zaprimanja pozivnice za pristupanje Globalnoj parlamentarnoj mreži u listopadu 2020. 
 

Programa sastanka