Gari Cappelli razgovarao s predsjednikom gruzijskog parlamentarnog Odbora za vanjske poslove Nikolozom Samkharadzeom

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli u srijedu je videokonferencijskim putem razgovarao s predsjednikom Odbora za vanjske poslove parlamenta Gruzije Nikolozom Samkharadzeom. 

Tom prigodom razmijenjena su mišljenja o aktualnim vanjskopolitičkim događanjima te jačanju bilateralne suradnje, posebice na razini dvaju parlamenata. Razmijenjena su i mišljenja o situaciji u susjedstvu i okruženju Gruzije te području jugoistoka Europe.

Predsjednici odbora razgovarali su i o europskoj perspektivi Gruzije, s obzirom na to da je Gruzija nedavno službeno predala zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, kao i o hrvatskom iskustvu iz pristupnih pregovora te proširenju Unije.

Sugovornici su potvrdili obostrani interes za razmjenom posjeta na razini vanjskopolitičkih odbora kada situacija to dopusti, s obzirom na pandemiju koronavirusa i krizu u Ukrajini. 

Poseban fokus u razgovoru bio je stavljen na stanje u Ukrajini, napore NATO-a, EU-a te međunarodnih partnera u osudi ruske agresije na Ukrajinu, kao i bojazan da bi kriza u Ukrajini mogla imati prelijevajući efekt i na druge susjedne države, odnosno Gruziju i Moldaviju.

Sugovornici su se osvrnuli i na aktualnu situaciju na području južnog Kavkaza.