Potpredsjednik Sabora Željko Reiner primio državnog tajnika u Ministarstvu visokog obrazovanja, istraživanja, inovacija i znanosti Irske Nialla Collinsa

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u utorak državnog tajnika u Ministarstvu visokog obrazovanja, istraživanja, inovacija i znanosti Irske Nialla Collinsa koji boravi u Republici Hrvatskoj u povodu obilježavanja nacionalnog dana Irske - Dana sv. Patrika koji se obilježava 17. ožujka.

Ovom prigodom državni tajnik Collins održao je niz radnih sastanaka, kako s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, tako i predstavnicima znanstveno-obrazovnih institucija i agencija. 

Potpredsjednik Sabora Reiner izrazio je zadovoljstvo što se s irskim kolegama može susresti izravno nakon što su se protekle dvije godine zbog pandemije sastanci odvijali uglavnom vidokonferencijskim putem. 

- Hrvatska i Irska su dvije prijateljske zemlje koje dijele brojne sličnosti, od povijesti, veličine, stanovništva, mentaliteta do modernih izazova našeg vremena kao što je migracija, kazao je potpredsjednik Sabora Reiner. Dodao je kako je parlamentarna suradnja dviju država vrlo intenzivna, a razmjena mišljenja hrvatskih i irskih parlamentaraca daje velik doprinos istinskom prijateljstvu dviju zemalja. S tim u vezi podsjetio je i na brojne posjete najviših dužnosnika koji su posljednjih godina razmijenjeni između dviju država.

Govoreći o budućoj suradnji, kao potencijalna područja za jačanje odnosa Hrvatske i Irske izdvojio je suradnju na području turizma, IT sektora, znanosti, kulture i obrazovanja, kao i irska ulaganja u hrvatske startupove usmjerene na inovacije.

Potpredsjednik Sabora Reiner i državni tajnik Collins razgovarali su i o hrvatskoj zajednici u Irskoj koja čini važnu sponu suradnje dviju zemalja, kao i o kulturnoj suradnji, pri čemu su spomenute Varaždinske barokne večeri na kojima je ove godine zemlja partner Irska, a najavljeno je i otvaranje izložbe Arheološka baština Irske u Arheološkom muzeju u Zagrebu. 

Sugovornici su izrazili zabrinutost ratnim zbivanjima u Ukrajini i utjecajem tih događanja na svjetska gospodarstva i izbjeglički val iz Ukrajine. Državni tajnik Collins je pri tom govorio i o načinu prihvata izbjeglica u Irskoj te financijskoj pomoći koju pružaju  putem europskih institucija, Međunarodnog crvenog križa i UNHCR-a. 

Razgovaralo se i o hrvatskim vanjskopolitičkim prioritetima poput ulaska u Šengenski prostor, eurozonu i OECD.