Renata Sabljar-Dračevac sudjelovala na okruglom stolu o ravnopravnosti spolova u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena

Zagreb – Predsjednica i potpredsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac i Maja Grba-Bujević sudjelovale su u utorak na okruglom stolu „Ravnopravnost spolova danas za održivo sutra” koji je, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, održan u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) u okviru kampanje „Aktivne i uključene”. 

SOIH tradicionalno obilježava Međunarodni dan žena u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, a porukama s ovogodišnjeg okruglog stola na poseban se način dao značaj ovome danu kojim se ujedno slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Uz predsjednicu i potpredsjednicu Odbora na okruglom stolu je sudjelovala  pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova te članovi Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske kao i ostali predstavnici udruga osoba s invaliditetom. 

Ovogodišnja tema obilježavanja Međunarodnog dana žena Ujedinjenih naroda je „Ravnopravnost spolova danas za održivo sutra” kojom se želi uvažiti doprinos žena i djevojaka liderica širom svijeta u borbi za prilagodbu klimatskim promjenama, ublažavanje i izgradnju održivije budućnosti za sve. Ujedinjeni narodi ovaj će dan obilježiti virtualnim događajem na najvišoj razini na kojem će sudjelovati i glavni tajnik UN-a predsjednik, Opće skupštine UN-a, predsjedatelj Komisije za status žena, izvršna direktorica UN Women kao i aktivisti i slavne osobe u području ravnopravnosti spolova i klimatskih promjena.

Sudionici okrugloga stola „Ravnopravnost spolova danas za održivo sutra” raspravljali su o teškoćama i diskriminaciji u zapošljavanju žena te o nasilju nad ženama,  pogotovo ženama s invaliditetom.

Govoreći o diskriminaciji žena s invaliditetom te o ulozi SOIH-a i Odbora kojemu je na čelu, Sabljar-Dračevac je posebno istaknula problematiku ostvarivanja prava osoba s invaliditetom. –Svima nam je cilj biti zajednica u kojoj će svi živjeti ravnopravno bez obzira na spol i imati jednake šanse u društvenom, ekonomskom i političkom pogledu. Svi bi trebali živjeti jednako, humano i  kvalitetno bez obzira na spol, boju kože ili invaliditet, rekla je Sabljar-Dračevac te dodala kako smo, na žalost, svjedoci toga u kakvom su teškom položaju sve žene pogotovo kada se pogledaju pokazatelji o nasilju nad ženama. Istaknula je i kako su samo u prva dva mjeseca ove godine ubijene četiri žene, a ubojstvo su počinili muškarci. 

–Na sreću, kod žena s invaliditetom ne svjedočimo o tolikom broju ubojstava, ali nasilje je mnogo više prisutno, a čak i neke statistike pokazuju i trostruko više. Svemu tome još snažnije pridonose pandemija uzrokovana koronavirusom, a i trenutačna kriza izazvana ratom, upozorila je predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Pozvala je i na to da se više pozornosti posveti politikama koje uključuju rodnu dimenziju i izrijekom žene s invaliditetom te poslala poruku da se sva skloništa za žene žrtve nasilja učine pristupačnim ženama s invaliditetom.

Sabljar-Dračevac je izrazila zadovoljstvo činjenicom da se Mreža žena s invaliditetom SOIH-a uključila u podnošenje Izvješća u sjeni vezano za Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te da su kao teme ovogodišnjeg okruglog stola odabrani ISO standardi.

Zaključno je rekla kako Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku aktivno razmatra pitanja vezana za prava osoba s invaliditetom a u skladu s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom. –Svojim angažmanom kao predsjednica Odbora, kroz nastavak kvalitetne suradnje s udrugama osoba s invaliditetom i pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, nastojat ću da zajednički dobrim prijedlozima i mogućim rješenjima dođemo do poboljšanja zakonskog okvira i time ubrzamo ostvarivanje jednakih prava osoba s invaliditetom, posebice žena, u svim segmentima društva, naglasila je završno Sabljar-Dračevac te svima čestitala Međunarodni dan žena.