U prigodi Međunarodnog dana žena Socijaldemokrati organizirali okrugli stol o promicanju prava na zaštitu žena primjenom europskog naloga za zaštitu

Zagreb – Klub zastupnika Socijaldemokrati organizirao je u ponedjeljak u Hrvatskom saboru okrugli stol s temom „Promicanje prava na zaštitu žena primjenom Direktive 2011/99/EU o europskom nalogu za zaštitu.“ Na okruglom stolu sudjelovale su austrijska parlamentarka i predsjednica Europskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava Petra Bayr, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, pomoćnica ministra uprave za kazneno pravo Vedrana Nikolić Šimundža te Katica Glamuzina iz Kluba zastupnika Socijaldemokrati. 

Europski nalog za zaštitu temelji se na Direktivi 2011/99/EU i bitan je alat u pružanju zaštite ženama žrtvama rodno uvjetovanog nasilja, a okrugli stol održan je upravo kako bi se kroz raspravu i sugestije doprinijelo što kvalitetnoj javnoj raspravi o toj važnoj temi, rečeno je na okruglom stolu. Petra Bayr naglasila je kako međunarodno pravo može biti snažno oruđe u borbi protiv nasilja nad ženama. – Iskustvo pokazuje da u zemljama, koje su usvojile čak i neobvezujuće konvencije o zaštiti žena, stopa nasilja pada, i to zato što postoji veća svijest javnosti i pritisak na vlade da djeluju. Zlatni standard zakonodavne zaštite je Istambulska konvencija koja ne samo da daje jasnu i široku definiciju različitih oblika nasilja, već i obvezuje države potpisnice da kriminaliziraju određene prekršaje, kazala je Bayr.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić iznijela je zabrinjavajuće podatke o rodno uvjetovanom nasilju u Hrvatskoj, istaknuvši kako se mjere zaštite žrtava rijetko izriču, a one izrečene ne provode učinkovito, posebno za kazneno djelo nasilja u obitelji. – Prečesto se događa da se mjere uzastopno krše od strane počinitelja, što u konačnici može dovesti i dovodilo je do smrtnog ishoda za žrtvu. Nužno je pooštriti kazne za počinitelje, unaprijediti sustav prevencije i provoditi sustavnu edukaciju stručnih osoba, smatra Ljubičić.

Pomoćnica ministra pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža Nikolić naglasila je kako je prioritet Vlade da se stopa rodno uvjetovanog nasilja smanji. – Europski zaštitni nalog je pravni instrument kojim se na prostoru EU-a pokušava i uspijeva objediniti pravni prostor uzajamnog priznavanja i suradnje među svim državama članicama te praktički ujednačavaju pravna pravila. To znači da se u Hrvatskoj može pružiti ista ili slična zaštita u mjeri opreza ili mjeri zaštite koju ju je, primjerice, naložila Belgija ili Njemačka, zaključila je Šimundža Nikolić istaknuvši vrijednost okruglog stola u osvješćivanju javnosti o postojanju  europskog zaštitnog naloga kojega i Hrvatska treba izdavati na zahtjev i to u vrlo hitnom roku. 

Na kraju je u ime Kluba zastupnika Socijaldemokrati Katica Glamuzina, članica Odbora za ravnopravnost spolova, naglasila kako je darivanje cvijeća ženama 8. ožujka postala tek isprazna gesta, jer se zaboravlja što taj cvijet predstavlja. – Ženama ne treba cvijeće. Ženama treba ravnopravnost, trebaju im jednake šanse za napredovanje na poslu, trebaju im jednake plaće za jednak posao, treba im pravo na izbor, treba im pravo da same donose odluke o svom tijelu, treba im zaštita od rodno uvjetovanog nasilja, treba im ravnopravna zastupljenost u političkim tijelima i poslovnim upravljačkim strukturama – to su stvari koje ženama trebaju, a ne jedan cvijet jednom godišnje. Osim, ako tim cvijetom ne govorite da ste svjesni svih problema s kojima se žene u današnjem društvu suočavaju i da ćete se skupa s nama boriti da ostvarimo apsolutnu ravnopravnost, zaključila je Glamuzina okrugli stol u prigodi Dana žena u Hrvatskome saboru.