Održan sastanak Međuparlamentarne hrvatsko-ukrajinske skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora

Zagreb - Članovi Međuparlamentarne hrvatsko-ukrajinske skupine prijateljstva Barbara Antolić Vupora, Davor Dretar, Ljubica Maksimčuk, Marko Milanović Litre, Katarina Nemet i Marko Pavić, na čelu s voditeljicom skupine Zdravkom Bušić, održali su u petak sastanak kako bi iskazali svoju zabrinutost zbog eskalacije ratnog stanja u Ukrajini i pokušali vidjeti na koje sve načine mogu dati svoj doprinos, kako u sklopu međuparlamentarne skupine prijateljstva, tako i osobno.  

Tijekom rasprave izložene su različite inicijative za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine, s naglaskom na korištenje sredstava fondova Europske unije za izbjeglice, ali i angažman karitativnih institucija, poticanje zapošljavanja, rada i aktivnosti civilnog društva i dr.

Zastupnici su dodatno uključeni u aktivnosti potpore i kroz osobni angažman dodatnim inicijativama.  

Voditeljica Bušić i članovi skupine podržali su održavanje skupa podrške Ukrajini i ukrajinskom narodu, u subotu, 5. ožujka 2022., na Trgu Bana Jelačića te su najavili svoje sudjelovanje. 

Na kraju sastanka, dogovoreno je da će se na sljedećim sastancima Međuparlamentarne hrvatsko-ukrajinske skupine prijateljstva razraditi dodatni, daljnji koraci za davanje pomoći izbjeglicama iz Ukrajine i ukrajinskom narodu.