Gari Cappelli primio veleposlanika Kine Qi Qianjina

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli sastao se u četvrtak s kineskim veleposlanikom Qi Quianjinom s kojim je razgovarao  o bilateralnim političkim i gospodarskih odnosima, parlamentarnoj suradnji, trenutnoj globalnoj političkoj situaciji te ratu u Ukrajini.

–Ove godine se obilježava trideseta godišnjica diplomatskih odnosa naših država i to je dobra prilika da se ojačaju bilateralne veze kao i sveukupni odnosi koji su od zajedničkoga interesa, rekao je kineski veleposlanik te dodao kako vjeruje da će skorašnja videkonferencija predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Nacionalnog narodnog kongresa također otvoriti prostor za snažniju suradnju Hrvatske i Kine.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku ustvrdio je kako su zamah odnosima dale pokrenute inicijative i projekti kroz suradnju summita zemalja Srednje i Istočne Europe i Kine, Kina +16 odnosno Kina +17, te kako su Hrvatska i Kina 2019. godinu proglasili godinom kulture i turizma između. –Naglasio bih posebno gospodarsko, prometnu i političku suradnju u kojoj će vaša nacija ostati upisana u hrvatsku povijest i biti dio ispunjavanja težnje povezivanja krajnjeg juga Hrvatske s ostatkom države, ustvrdio je Cappelli i pohvalio rad kineske tvrtke i radnika glede Pelješkoga mosta.

Veleposlanik Qianjin je izrazio zadovoljstvo time što kineska tvrtka sudjeluje u ostvarivanju dugogodišnjega hrvatskoga sna te rekao kako ga raduje i činjenica da se izgradnjom mosta pomaže i lokalno gospodarstvo, a most, po njegovim riječima, otvara i nove turističke mogućnosti za razvoj toga kraja.

U nastavku razgovora sugovornici su razmijenili stavove oko razvoja situacije i mogućnostima okončanja rata u Ukrajini usuglasivši se kako rješenje leži u mirnom političkom i diplomatskom dogovoru i pregovorima za stolom.  Predsjednik Odbora za vanjske poslove Cappelli zaključno je istaknuo kako je pomoć Kine i ostalih zainteresiranih država u mirnom rješavanju ove krize od velike važnosti ne samo za europski kontinent nego i šire.