Predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović održao sastanak s veleposlanikom Turske Hizlanom

Zagreb - Predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović u srijedu je održao sastanak s veleposlanikom Republike Turske Mustafom Babür Hizlanom.  

Predsjednik Odbora Vidović uvodno je izrazio zadovoljstvo prijateljskim i dobrim odnosima između Republike Hrvatske i Republike Turske kao i dinamikom bilateralnih susreta na najvišoj razini. 

-Dobri parlamentarni odnosi naših zemalja potvrđuju se kroz bilateralnu suradnju radnih tijela sličnih nadležnosti i putem međuparlamentarnih skupina prijateljstva koje su osnovane u parlamentima obaju zemalja, kazao je. Naveo je da Hrvatska i Turska ostvaruju suradnju na brojnim područjima te da su ključna područja obostranog interesa gospodarstvo, stanje u Jugoistočnoj Europi, posebice u Bosni i Hercegovini te NATO i Europska unija. 

-U pogledu izdavanja viza Hrvatska je, držeći se postupanja i utvrđenih propisa Europske unije, maksimalno liberalizirala proces izdavanja viza za turske građane, istaknuo je Vidović. 

Predsjednik Odbora podsjetio je i ujedno zahvalio na prijateljskoj pomoći koju je Turska pružila Hrvatskoj nakon razornog potresa na Banovini krajem prosinca 2021. godine. 

Govoreći o ruskoj invaziji na Ukrajinu i započetom besmislenom i opasnom ratu na europskom tlu Vidović je istaknuo da Republika Hrvatska ima jasan i nedvosmislen stav o tome te da u potpunosti podupire teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine. 

-Hrvatska osuđuje čin agresije i poziva Rusiju da odmah prekine ratna razaranja. Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o isporuci vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 124 milijardi kuna, a također su aktivirani mehanizmi za slanje financijske, humanitarne i tehničke pomoći. U tom kontekstu Hrvatska pozdravlja odluku Republike Turske da primijeni Konvenciju iz Montreuxa na temelju koje može ograničiti prolaz kroz tjesnace Bospor i Dardanele za brodove ratne mornarice Ruske Federacije, rekao je Vidović.

-U vrijeme katastrofalnih požara u Turskoj prošle godine prva zemlja koja je poslala pomoć Turskoj bila je Hrvatska, istaknuo je veleposlanik Mustafa Babür Hizlan. -Takav postupak Hrvatske svjedoči da se prijatelji prepoznaju u nevolji i govori o prirodi dobrih odnosa, rekao je veleposlanik. 

U pogledu dobrih parlamentarnih odnosa dviju zemalja Babür Hizlan je ustvrdio da je njihovo osnaživanje moguće potaknuti i kroz jačanje suradnje između odbora za obranu dvaju parlamenata. 

Osvrćući se na primjenu Konvencije iz Montreuxa iz 1936. godine, koja Turskoj daje ovlast da ograniči prolaz kroz tjesnace Bospor i Dardanele, veleposlanik je istaknuo da Turska može ograničiti prolaz za one brodove koji nisu registrirani u matičnim bazama na Crnom moru te da nije u mogućnosti u potpunosti zatvoriti tjesnace za prolaz ruskih brodova. Također je izrazio nadu da će se stanje u Ukrajini smiriti i da će doći do poboljšanja situacije te istaknuo da je Turska pružala pomoć Ukrajini i prije početka ratnog sukoba. 

U nastavku su sugovornici razmijenili mišljenja o potencijalima snažnijeg razvoja bilateralne suradnje na području turizma, gospodarstva i obrambene industrije.