Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sudjelovao na konferenciji o digitalizaciji i svemiru

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sudjelovao je u srijedu na međuparlamentarnoj konferenciji o digitalizaciji i svemiru koja je održana videokonferencijskim putem u okviru parlamentarne dimenzije francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Na konferenciji su zastupnici nacionalnih parlamenata država članica Europske unije i Europskog parlamenta raspravljali o digitalnim kulturnim industrijama, osobito u svjetlu ubrzane digitalizacije izazvane pandemijom novog koronavirusa te o europskoj svemirskoj industriji i izazovima u područjima svemira i obrane. 

Govoreći o europskoj svemirskoj industriji, Domagoj Hajduković istaknuo je obrambene aspekte svemira pri čemu je posebno naglasio odvraćajući potencijal rubnih obrambenih tehnologija u svemiru. Pozvao je na više jedinstva i inicijative u razvoju takvih tehnologija, a osobito uzimajući u obzir aktualne događaje na istoku Europe.

Zaključio je kako je svemir resurs čije mogućnosti treba sve intenzivnije koristiti kako radi jačanja europske obrane tako i zbog napretka znanosti.