Domagoj Hajduković primio veleposlanicu Namibije Nadu Kruger

Zagreb - Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Namibija Domagoj Hajduković primio je u utorak veleposlanicu Republike Namibije Nadu Kruger. 

Hajduković je veleposlanicu izvijestio kako je osobno inicirao osnivanje Skupine prijateljstva s Namibijom te rekao kako je ona prvi puta formirana u Hrvatskome saboru od uspostavljanja diplomatskih odnosa dviju država 1998. godine. Dodao je i kako je 2016. godine posjetio parlament Namibije u okviru međunarodne konferencije u organizaciji Interparlamentarne unije i rekao da smatra kako postoji potencijal suradnje dviju zemalja u mnogim područjima. 

–Budući da je Namibija jedno od najbrže rastućih tržišta solarne energije u Africi postoji veliki potencijal suradnje u ovom području jer u Hrvatskoj djeluju tvrtke koje proizvode visokokvalitetne solarne panele, rekao je Hajduković i naglasio kako parlamentarna diplomacija u vidu aktivnosti skupina prijateljstva može dati doprinos i gospodarskoj suradnji Hrvatske i Namibije budući da okuplja zastupnike različitih profesija, ali s istim ciljem promocije intenzivnije suradnje dviju zemalja. Nadalje, Hajduković je predložio suradnju u području desalinizaciji morske vode ustvrdivši kako je to Namibiji, kao zemlji s manjkom pitke vode, od velike važnosti. 

Govoreći o  kulturnoj suradnji Hrvatske i Namibije Hajduković je veleposlanici predložio bratimljenje gradova što je veleposlanica prihvatila kao dobar prijedlog suradnje. U nastavku razgovora veleposlanica Kruger je govorila o aktualnoj političkoj situaciji u Namibiji istaknuvši kako je to politički stabilna zemlja sa sve zrelijom demokracijom, no kako se svejedno bori s problemima siromaštva i nejednakosti u društvu. Hajduković je pohvalio visoki udio zastupnica u parlamentu od čak 44 posto na što je veleposlanica odgovorila kako se u Namibiji puno pažnje posvećuje zastupljenosti žena u institucijama. 

Sugovornici su razgovarali i o krizi uzrokovanoj koronavirusom, utjecaju velikog broja ekonomskih migranata u Namibiji koje dolaze iz susjednih zemalja te odnosu Europske unije i Afrike. Zaključili su kako je osnivanje parlamentarnih skupina prijateljstva izvrstan početak osnaživanja parlamentarnih, ali i sveukupnih odnosa Hrvatske i Namibije.