Hrvoje Šimić sudjelovao na sastanku Glavnog odbora za gospodarska pitanja, znanost, tehnologiju i okoliš Parlamentarne skupštine OESS-a

Zagreb - Hrvoje Šimić, član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a sudjelovao je u petak na sastanku Glavnog odbora za gospodarska pitanja, znanost, tehnologiju i okoliš 21. zimskog zasjedanja Parlamentarne skupštine OESS-a koje je održano u hibridnom formatu 24. i 25. veljače 2022. 
 
Sudionici sastanka su izrazili zgražanje vijestima koje dolaze iz istočne Europe te ponovili kako se ovakve invazije velikih razmjera na slobodne, neovisne zemlje nikada  ne smiju smatrati legitimnim sredstvom za ostvarivanje interesa nacionalne sigurnosti. Također su istaknuli da će ono što se događa u Ukrajini imati ogroman utjecaj na ekonomsku i ekološku sigurnost, što bi, uz razoran učinak pandemije covida19, moglo negativno utjecati na daljnji rast i razvoj.
 
Izvjestiteljica Glavnog odbora Gudrun Kugler (Austrija) započela je svoje izlaganje tvrdnjom da je “rat nešto za povijesne knjige, a ne za 21. stoljeće”. Napomenula je da potpredsjednik Odbora, ukrajinski parlamentarac Artur Gerasimov, nije mogao nazočiti sastanku jer se nalazi u Kijevu koji je napadnut. Predstavljajući svoje ideje za nacrt rezolucije i izvješće koje se priprema za godišnje zasjedanje Parlamentarne skupštine u srpnju, posebno je istaknula izazove za okoliš poput onečišćenja i klimatskih promjena. Naglasila je da si ne možemo priuštiti nove oblike “energetskog siromaštva” te da treba imati na umu da se pitanje klimatskih promjena mora rješavati globalno. Također je istaknula potrebu za snažnijom  znanstvenom politikom i napomenula da se nove sigurnosne prijetnje  moraju rješavati u kontekstu razvoja novih tehnologija.
 
Glavnom odboru su se također obratili Igli Hasani, koordinator OESS-ovih ekonomskih i ekoloških aktivnosti, koji je izvijestio o radu svog ureda i Katarzyna Wisniewska-Rosik, voditeljica Jedinice za drugu dimenziju za poljsko predsjedanje OESS-om 2022.
 
U posebnoj raspravi o trgovini ljudima u globaliziranoj ekonomiji posebni predstavnik OESS-a i koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Valiant Richey usredotočio je svoje primjedbe na pojavu trgovine ljudima i prisilnog rada u pojačanoj proizvodnji dobra i usluga. Posebni predstavnik PS OESS-a za pitanja trgovine ljudima Chris Smith (Sjedinjene Američke Države) govorio je o svom radu u Kongresu na sprječavanju korištenja rada žrtava trgovine ljudima u lancu opskrbe. I Richey i Smith naglasili su potrebu za novim zakonima u području OESS-a za borbu protiv trgovine ljudima i rada robova.
 
21. zimsko zasjedanje je zatvoreno sastankom Glavnog odbora za demokraciju, ljudska prava i humanitarna pitanja, na kojoj je održana rasprava o slobodnom novinarstvu kao preduvjetu pravde i vladavine prava. Saslušana su  izlaganja ravnatelja Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava Mattea Mecaccija, predsjednice Odbora za ljudsku dimenziju Stalnog vijeća OESS-a Anne-Kirsti Karlsen, predstavnice OESS-a za slobodu medija Terese Ribeiro i Dmitrij Andrejevič Muratov, dobitnika Nobelove nagrade za mir 2021. i glavnog urednika Novaya Gazeta. Rasprava je bila usredotočena na ulogu nepristranih medija u vrijeme sukoba, a govornici su istaknuli njihovu posebnu važnost za sukob u Ukrajini.
 
U svom uvodnom govoru predsjednica Glavnog odbora Sereine Mauborgne (Francuska) govorila je o važnosti novinarstva u ovom kontekstu. -Mi kao kreatori politike oslanjamo se na točna izvješća također s prve crte bojišnice kako bismo donijeli svoje odluke, rekla je te dodala da kada su životi u pitanju treba razmotriti i načine za borbu protiv opasnih lažnih vijesti.
 
Johan Büser (Švedska), izvjestitelj Glavnog odbora, iznio je namjeru je da se njegovo izvješće za 29. godišnje zasjedanje u Birminghamu bavi situacijom u Ukrajini jer je nemoguće poštivati ljudska prava kada su temeljna načela europskog sigurnosnog poretka na udaru. - Za parlamentarce, rekao je, važno je ne samo raditi na međunarodnoj razini, nego i pozivati vlastite vlade na odgovornost. - Možemo podržati vlade u suočavanju s velikim društvenim i političkim izazovima, istovremeno osiguravajući da provedene mjere neće potkopati vrijednosti ljudskih prava, demokracije i vladavine prava, rekao je Büser.
 
Potpredsjednik Michael Georg Link (Njemačka) izrazio je zabrinutost zbog izazova s kojima se suočava promatranje izbora te istaknuo da je potreban novi poticaj za obranu i financiranje ovog instrumenta. Istaknuo je da pandemija predstavlja prepreke tom pothvatu te apelirao na parlamentarce da podrže i sudjeluju u misijama promatranja izbora.