Cappelli, Deur i Vidović sudjeluju na 20. Međuparlamentarnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici

Zagreb/Pariz – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli te predsjednik i potpredsjednik Odbora za obranu, Franko Vidović i Ante Deur, sudjeluju na 20. Međuparlamentarnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (ZVSP) i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP), koja se u hibridnom formatu održava u Parizu u okviru parlamentarne dimenzije francuskoj predsjedanja Vijećem Europske unije.

Konferencija je okupila zastupnike nacionalnih parlamenata država članica Europske unije, Europskog parlamenta, država kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji te europskih članica NATO saveza u cilju razmjene mišljenja o aktualnoj situaciji u Ukrajini, odgovoru Europske unije na krizu u Ukrajini te djelovanju Europske unije u potpori suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Sudionici Konferencije jednoglasno su donijeli Deklaraciju kojom najoštrije osuđuju rusku vojnu agresiju u Ukrajini, flagrantno kršenje načela priznatih od strane međunarodne zajednice i obveza koje je preuzela Rusija te iskazuju punu solidarnost s legitimnim vlastima Ukrajine i ukrajinskim narodom. Izražavaju snažnu potporu neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica te pozivaju Rusku Federaciju da odmah i bezuvjetno povuče svoje vojne snage raspoređene u Ukrajini.

Europsku uniju poziva se da Vladi i narodu Ukrajine pruži svu potrebnu gospodarsku i humanitarnu pomoć, u koordinaciji sa saveznicima, te da što prije poduzme potrebne korake za prihvat ukrajinskih izbjeglica koje bi ovaj rat mogao izazvati. Zaključno se ističe europsko jedinstvo, nepokolebljiva privrženost zajedničkim europskim vrijednostima i odlučnost da se ojača solidarnost s državama članicama koje se nalaze na vanjskim granicama Unije.