Održana tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku o pripravnicima u zdravstvu

Zagreb – O položaju pripravnika u zdravstvu raspravljalo se u petak na tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku s ciljem pronalaska rješenja za probleme s kojima se suočavaju mladi u Hrvatskoj u pronalaženju i dobivanju pripravničkog staža i ulaska na tržište rada.

O ovom multisektorskom problemu raspravljali su predstavnici Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Ministarstva znanosti i obrazovanja te predstavnici zdravstvenih struka koje su obvezne odraditi pripravnički staž.

–Temu smo otvorili zbog problema na koje nailaze mladi u pronalaženju i dobivanju pripravničkog staža iako je mjera pripravništvo donesena s ciljem kako bi se lakše i brže steklo prvo radno iskustvo i kako bi mladi stupili iskusni na tržište rada te tako započeli svoj život kao zaposlene osobe u struci za koju su se školovali, rekla je na početku predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac.

Međutim, kako je dodala, ulazak mladih na tržište rada je otežan jer jedni na pripravništvo čekaju godinama, a kao dodatni problem navela je i nedovoljan broj ukupno raspisanih kvota za pripravnike iz godine u godinu. –Mjera je dodatno otežana postavljanjem uvjeta da kandidat koji se javlja na natječaj treba biti nezaposlen i prijavljen na Zavodu za zapošljavanje u trenutku objave natječaja u javnom sektoru, a u privatnom sektoru šest mjeseci, istaknula je Sabljar-Dračevac. 

Odgovarajući na pitanje predsjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku o postojanju dugoročne strategije školovanja kadrova u skladu s potrebama tržišta, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak naveo je kako smo na tragu rješavanja tih zahtjeva te naglasio kako se novi standardi i kurikulumi usuglašavaju s predstavnicima o Hrvatske obrtničke komore i hrvatske gospodarske komore na bazi kalendarske godine za zanimanja koja su potrebna na tržištu rada. –U tom smislu se definiraju i stipendije kao glavne motivacijske poluge za upisivanje odrađenih zanimanja, rekao je Paljak te napomenuo kako sveučilišta samostalno određuju kvote za upise pojedinih studijskih smjerova.

Predsjednica Povjerenstva za edukaciju i trajno usavršavanje Saša Radić govorila je ispred Strukovnog razreda za djelatnost radne terapije te upozorila na problem odredbe koja uređuje odrađivanja staža isključivo u zdravstvenim ustanovama. –Radni terapeuti rade sa svim skupinama naše populacije i bilo bi dobro da im se omogući odrađivanje staža i u sustavu socijalne skrbi i obrazovnom sustavu, rekla je Radić. 

Problem pripravništva ujedinio je oko 3000 pripravnika u grupu „Pripravnici u neizvjesnosti“ koji su se za rješavanje ovih problema s obratili Ministarstvu zdravstva. Predstavnica grupe Maja Biletić ukratko je predstavila situaciju u kojoj se nalazi velik broj zdravstvenih djelatnika koji su dužni odraditi staž u trajanju od godine dana kako bi dobili licencu za obavljanje samostalne djelatnosti.–Borba za dobivanje pripravništva nerijetko traje godinama, a neki i odustaju od struke, rekla je Biletić te dodala kako grupa nudi i dva rješenja – definiranje jasnih kriterija pri odabiru kandidata za pripravništvo u pojedinim zdravstvenim ustanovama i ukidanje staža i slobodan ulazak na tržište rada. –Pripravnički staž nije nešto što želimo ili ne želimo već moramo, to nam je nametnuto, a ako je obvezno zašto nam nije omogućeno i ako nam se ne može omogućiti zašto se ne ukine, upitala je završno Biletić

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Silvio Bašić je naglasio kako Vlada poduzima brojne mjere demografske politike te kako je osiguranje mladima da nađu posao prioritet, ali je osvrnuo i na zakone tržišta. –Ovo je veliki problem koji se treba riješiti i smatram da se svima koji su završili treba osigurati pripravništvo, ali Ministarstvo zdravstva na sudjeluje u aktivnom zapošljavanju, a plan prijema pripravnika temelji se na iskazanim potrebama zdravstvenih ustanova, rekao je Bašić. Dodao je kako su za 2022. godinu osigurana sredstva za zapošljavanje 900 pripravnika u sustavu zdravstva, a da ih je trenutno na zavodu za zapošljavanje 678 bez iskustva u zanimanjima koja imaju obvezu obavljanja pripravničkog staža.–Sveučilišta su autonomna i upisuju velik broj studenata koji sami plaćaju svoje školovanje i taj se problem treba riješiti zajednički, a zadnje rješenje je ukidanje staža i to neće ići brzo jer se promjene moraju dogoditi u kurikulumu studiranja da bi se tijekom školovanja nadoknadio taj period pripravničkog staža, zaključio je Bašić

Govoreći o osiguranju pripravništva zastupnica Andreja Marić je rekla kako se on treba omogućiti svima i to što hitnije, predložila je  i skraćivanje trajanja stažiranja na šest mjeseci kao i vraćanje jasno propisanih kriterija za pripravništvo koji su postojali 2013. godine, a ukinuti su 2019. –Znamo da su svi željni staža, ali budući da država nema preduvjete da se problem staža za sve riješi, kao krajnja mjera može se uvesti i njegovo ukidanje, naglasila je Marić. Zastupnica Maja Grba-Bujević nije se složila s idejom i prijedlogom o ukidanju staža već je pozvala da se pripravništvo omogući onima koji već dugo čekaju kako ne bi otišli iz sustava i onima rade izvan struke te da zdravstvenim ustanovama omoguće veće kvote zapošljavanja, odnosno da se uvede red. 

U raspravi je istaknuto kako se kompleksan problem pripravničkog staža treba rješavati zajednički i interdisciplinarno vodeći računa već kod upisnih kvota pojedinih fakulteta koji se trebaju voditi stvarnim potrebama tržišta. Rečeno je kako studenti pojedinih smjerova u zdravstvu, kao što su primjerice fizioterapeuti, svoja znanja i vještine za tržište rada stječu već kroz samo obrazovanje. –Nama je staž suvišan i prepreka za tržište rada, a u trogodišnjem obrazovanju na visokoškolskoj ustanovi naši studenti stječu potrebne kompetencije, navela je Mirjana Grubišić predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta te dodala kako su i u državama EU-a postavili pitanje zašto se u Hrvatskoj ne ukine obvezna praksa za ovo zanimanje. Većina sudionika se složila kako bi stručni ispit za dobivanje licence koji se polaže ispred Ministarstva zdravstva za sva zdravstvena zanimanja treba ostati, a da se u neki zanimanjima odrađivanje staža fleksibilnije provodi. 

–Nadamo se da ćemo što prije donijeti neko kvalitetno rješenje i nastojat ćemo poboljšati i sva zakonska rješenja koja idu u tom smjeru, zaključila je Sabljar-Dračevac.