Zastupnik Ćelić sudjelovao na webinaru o „Ponovnom osmišljavanju mirovnih procesa“

Zagreb - U povodu 130. godišnjice osnivanja Međunarodnog mirovnog ureda (International Peace Bureau-IPB), u srijedu je održan webinar s temom ponovnog osmišljavanja mirovnih procesa. Webinar, na kojemu je sudjelovao zastupnik Ivan Ćelić u svojstvu člana Izaslanstva Hrvatskoga sabora pri IPU-u, organiziran je u suradnji s Interparlamentarnom unijom (IPU). 

Na webinaru su se obje organizacije – IPB i IPU –  osvrnule na prethodna desetljeća rada na zajedničkim temama kao što su razoružanje, svjetska sigurnost, ljudska prava i izgradnja mira u svijetu, a sudjelovali su vodeći ljudi obje organizacije, stručnjaci i parlamentarci iz cijeloga svijeta, koji su se podsjetili i na apel upućen sa Svjetskog mirovnog kongresa održanog prošle godine u Barceloni. Najviše su, ipak, u fokusu interesa bile aktualne prijetnje miru i svjetska krizna žarišta čiji broj u zadnje vrijeme raste. 

Međunarodni mirovni ured osnovan je 1891. godine kao nastavak Univerzalnih mirovnih kongresa, velikih skupova koji su jednom godišnje okupljali mirovna društva koja su se zalagala za okončanje oružanih sukoba, a koja su pretežito bila iz Europe i Sjeverne Amerike.