Voditelj saborskoga Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Davor Bernardić sudjelovao u promatranju predsjedničkih izbora u Uzbekistanu

Taškent - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Davor Bernardić sudjelovao je u nedjelju, u okviru Kratkoročne promatračke misije Parlamentarne skupštine OESS-a, u međunarodnom promatranju predsjedničkih izbora u Republici Uzbekistanu, uz još 365 promatrača iz 44 zemlje.

Promatrači PS OESS-a su bili raspoređeni u Taškentu i okolici, kao i u Kokandu, Samarkandu, Buhari i Nukusu, a ovo je drugo promatranje izbora u Uzbekistanu na kojem su sudjelovali  predstavnici Parlamentarne skupština OESS-a. Potpredsjednik PS OESS-a Reinhold Lopatka bio je posebni koordinator i voditelj Kratkoročne promatračke misije OESS-a kojega je imenovala predsjedateljica OESS-a, švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde.

Zajednička promatračka misija Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine OESS-a (OSCE PA) i Europskog parlamenta (EP) potvrdila je kako je pravni okvir kojim se reguliraju izbori u Uzbekistanu posljednjih godina prošao kroz opsežne reforme te kako su mnoge njegove promjene bile u skladu s prethodnim preporukama. Unatoč tome, promatrači su primijetili kako izborno zakonodavstvo još uvijek ima niz nedostataka i nije u potpunosti u skladu s međunarodnim standardima za demokratske izbore, a uočeno je i kako su temeljna ljudska prava i ustavom  zajamčene slobode ograničene drugim propisima te se često u praksi ne provode.

Istaknuto je kako je oko 21 milijun birača registrirano za glasanje na izborima, kako su izborne pripreme provedene profesionalno i učinkovito dok je proces glasovanja na dan izbora negativno ocijenjen na značajnom broju biračkih mjesta. Rečeno je kako je unatoč velikoj izlaznosti od preko 80 posto bilo brojnih ozbiljnih nepravilnosti s velikim brojem birača dodanih na biračke popise bez odgovarajućih zaštitnih mjera i koji su mogli glasati bez identifikacijskih dokumenata ili u ime drugih. Također, promatrači su primijetili i neke naznake punjenja glasačkih kutija na više biračkih mjesta, a postupci prebrojavanja često se nisu poštivali dok su biračka mjesta imala poteškoća s usklađivanjem rezultata.

Prenoseći zapažanje o izborima Bernardić je istaknuo kako se na izborima natjecalo pet kandidata, uključujući aktualnog predsjednika, te naglasio kako su uvjeti za pravo kandidiranja previše strogi te da zajedno s opterećujućim pravilima registracije stranaka znatno ograničavaju pravo na kandidiranje i tako sužavaju raspon političkih opcija otvorenih biračima. Kako je rekao jedna od pet kandidata bila je žena i unatoč ustavnim jamstvima ravnopravnosti i nedavnom značajnom povećanju broja zastupnica, žene su i dalje nedovoljno zastupljene u javnom i političkom životu.  

– Posjet biračkim mjestima u okolici Taškenta bio je obilježen srdačnom dobrodošlicom te je bio vidljiv napor u osiguranju da glasanje bude otvoreno za sve bez obzira na fizičke sposobnosti i jezik, međutim, uočili smo brojne probleme vezano za postupke tijekom prebrojavanja, zaključio je Bernardić te izrazio nadu da će se pravne reforme na visokoj razini nastaviti i ojačati demokratsku političku kulturu te ukinuti negativne prakse.