Domagoj Hajduković sudjelovao na međunarodnoj konferenciji „Dijalog u mirovnim studijima“

Dubrovnik – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sudjelovao je u radu međunarodne konferencije Dijalog u mirovnim studijima (Dialogue in Peace Education) koja se održala u Dubrovniku od 9. do 13. kolovoza 2021. u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu.

Konferencija je okupila eminentne europske stručnjake iz teorije i prakse s područja mirovnih studija, a bila je namijenjena širokom krugu dionika – sveučilištima, nevladinim organizacijama te formalnim i neformalnim obrazovnim ustanovama koje djeluju na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Sudjelovali su predavači iz Danske, Njemačke, Italije, Švedske, Ukrajine, Poljske, Sjeverne Makedonije, Cipra i Hrvatske, a tijekom petodnevne konferencije sudionici su raspravljali o znanstvenim i političkim pogledima na procese unutar Europske unije, Hrvatske i Jugoistočne Europe, te o izgradnji zajednica, transformacijama konflikata i socijalnom dijalogu u okviru mirovnih studija.

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković je tijekom konferencije govorio o  mirovnim procesima, europskim integracijama, europskoj perspektivi Jugoistočne Europe te o Hrvatskoj kao pokretaču europskih procesa u regiji. Posebno se osvrnuo na svoje iskustvo u donošenju rezolucija vezanih uz azil, spašavanje na moru i nevladine organizacije koje rade s migrantima, a koje je branio u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, kao i na integraciju migranata i Akcijski plan za integraciju Europske komisije, što mu je trenutačno u fokusu rada. Hajduković je također govorio o svojem iskustvu s mirovnim studijima koje je stekao u svojem djelovanju kroz Odbor za europske poslove, angažiranost u okviru Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC) i Vijeća Europe, kao i aktivnim sudjelovanjem u Konferenciji o budućnosti Europe.