Domagoj Hajduković primio veleposlanika Poljske Andrzeja Edwarda Jasionowskog

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove sastao se u četvrtak s veleposlanikom Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Andrzejem Edwardom Jasionowskim s kojim je razmijenio mišljenja o bilateralnim odnosima dviju zemalja, njihovoj suradnji unutar EU-a i NATO-a te predstojećoj Konferenciji o budućnosti Europe koja će službeno biti otvorena na Dan Europe 9. svibnja.

Predsjednik Odbora Hajduković i veleposlanik Jasionowski složili su se da su bilateralni odnosi između Hrvatske i Poljske odlični, ali da na parlamentarnoj razini treba učiniti dodatne napore kako bi se oni intenzivirali, posebice kroz suradnju dviju međuparlamentarnih grupa prijateljstva i odbora za europske poslove. 

- Ispred naše dvije zemlje, kao članice EU-a, stoje slični izazovi te je razmjena mišljenja poljskih i hrvatskih parlamentaraca o svim važnim europskim temama izuzetno važna, kazao je Hajduković, ističući pritom teme od zajedničkog interesa poput Istočnog partnerstva, proširenja EU-a, budućnosti Europe te za Hrvatsku značajne teme,  poljskog iskustva u povlačenju sredstava iz EU fondova u čemu je Poljska maksimalno iskoristila svoje članstvo u EU-u.

Veleposlanik Jasionowski smatra da su pred članicama EU-a važna pitanja - kakvu Europu nakon završetka pandemije želimo u budućnosti, kako ojačati učinkovitost i konstruktivnost njezinih institucija te ih što više približiti građanima. 

- Iako se među vrijednostima EU-a najčešće ističu sloboda kretanja ljudi i roba, vrlo je važna vrijednost i međusobna solidarnost, istaknuo je Jasionowski. 

U vezi s tim, sugovornici su se složili kako bi predstojeća Konferencija o budućnosti Europe trebala dati odgovore na mnoga od tih pitanja.