Predsjednika Sabora susreo se s austrijskim vicekancelarom

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je u službeni posjet vicekancelara i saveznog ministra za promet, inovacije i tehnologiju Republike Austrije Huberta Gorbacha.

Predsjednik Šeks iskazao je zadovoljstvo što se hrvatsko-austrijski odnosi mogu okarakterizirati kao bilateralno partnerstvo koje jasno pokazuje tendenciju daljnjeg produbljivanja suradnje na svim razinama. Tome u prilog svjedoči i činjenica da je predsjednik Sabora u svom prvom službenom bilateralnom posjetu boravio upravo u Republici Austriji, a izraženo je obostrano uvjerenje da velik broj uzajamnih posjeta na svim razinama svjedoči o interesu obje zemlje za daljnji razvoj suradnje. Uspješna suradnja Hrvatske i Austrije odvija se i u brojnim regionalnim forumima i inicijativama, posebno onima čiji je cilj što skorije postizanje stabilnosti jugoistočne Europe.

U okviru razgovora o procesu europske integracije, predsjednik Šeks zahvalio je Austriji na potpori hrvatskom približavanju EU, koje je dobivanjem statusa kandidata i određivanjem datuma za početak pregovora 18. lipnja ušlo u novu fazu, a Republika Hrvatska posebno cijeni činjenicu da je upravo Austrija kao prva zemlja EU ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. U daljnjem procesu približavanja EU, naglasio je predsjednik Šeks, od iznimne će nam pomoći biti austrijska iskustva i tehnička pomoć. Vicekancelar Gorbach istaknuo je kako Austrija u potpunosti podupire što skoriji ulazak Hrvatske u EU, a Austrija će joj na tom putu i dalje pružati svu moguću potporu.

Obje su strane pozdravile i daljnje intenziviranje gospodarske suradnje u brojnim segmentima, od prometa preko graditeljstva do turizma, kao i činjenicu da je Austrija najveći ulagač i četvrti najvažniji vanjskotrgovinski partner RH. Izraženo je zadovoljstvo stalnim porastom vanjskotrgovinske razmjene, te činjenicom da se u prosjeku godišnje u Hrvatskoj otvori oko 10 novih austrijskih predstavništava. Predsjednik Šeks je najavio kako će RH i dalje sustavno raditi na stvaranju svih potrebnih uvjeta za daljnja ulaganja i poticanje poduzetništva.

Vezano uz parlamentarnu suradnju, izražena je želja za razvoj suradnje na svim razinama, a posebno na razini odbora za vanjsku politiku, gospodarstvo i turizam. Vicekancelar Gorbach upoznat je s činjenicom da je u Hrvatskom saboru osnovana hrvatsko-austrijska skupina prijateljstva, uz njemačku najbrojnija, te i ona može imati važnu ulogu u daljnjem produbljivanju parlamentarnih veza. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora