Predsjednik Sabora Jandroković u svojstvu predsjedavajućeg Vijećem EU na sastanku predsjednika nacionalnih parlamenata Slavkov formata u Bratislavi

Bratislava – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je, u svojstvu predsjedavajućeg Vijećem Europske unije, na sastanku predsjednika nacionalnih parlamenata Slavkov formata (Austrija, Češka, Slovačka).

Na sastanku na temu proširenja sudjelovali su također predsjednici parlamenata Crne Gore i Srbije.

Uime hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u svom uvodnom obraćanju podsjetio je na prioritete hrvatskog predsjedanja. Odabirom tih prioriteta Hrvatska želi pridonijeti osnaživanju Europe koja se suočava s brojnim unutarnjim i vanjskim izazovima. Izvijestio je i o četiri glavne teme koje su trenutačno u fokusu – Višegodišnji financijski okvir, Konferencija o budućnosti Europe, novi odnosi s Ujedinjenom Kraljevinom i nastavak politike proširenja.

Kada je riječ o proširenju, predsjednik Jandroković naglasio je da je interes Europske unije stabilno, mirno, demokratsko, napredno i europski orijentirano susjedstvo. Daljnje proširenje mora biti njezin prioritet u političkom, sigurnosnom i gospodarskom pogledu. Stoga će Hrvatska raditi na postizanju konsenzusa o nastavku politike proširenja među državama članicama, prije Zagrebačkog samita u svibnju.

Naglasio je da će Hrvatska, na temelju prijedloga Komisije o novoj metodologiji pregovaračkog procesa, razgovarati s državama članicama o tome kako učiniti pregovore učinkovitijima te potaknuti reforme i pripreme za članstvo.

Pozdravio je prijedlog Europske komisije kao korak u daljnjem razvoju pregovaračkog procesa, koji u jednakoj mjeri uzima u obzir interese država članica i država kandidatkinja.

Predsjednik Sabora izdvojio je načela na kojima se temelji novi pregovarački proces – vjerodostojnost, snažnije političko upravljanje, dinamičnost i predvidljivost. Ta načela trebala bi omogućiti nastavak procesa proširenja te brže reforme i ispunjavanje zadanih političkih i gospodarskih kriterija država kandidatkinja. Naglasio je također važnost regionalne suradnje koja uključuje rješavanje otvorenih pitanja u duhu dijaloga i dobrosusjedskih odnosa.

Zaključno, predsjednik Sabora podsjetio je da proces proširenja mora biti vođen načelom vlastitih postignuća i stroge, ali pravedne uvjetovanosti.

Hrvatska je spremna i dalje pomagati državama jugoistočne Europe na njihovom europskom putu jer je u njezinom interesu imati mirno, stabilno, sigurno i prosperitetno susjedstvo.