Predsjednik Sabora Gordan Jandroković sudjelovao, kao posebni gost u svojstvu predsjedavajućeg Vijećem Europske unije, na sastanku predsjednika Europskog parlamenta i predsjednika nacionalnih parlamenata zapadnog Balkana

Bruxelles - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je, kao posebni gost u svojstvu predsjedavajućeg Vijećem Europske unije, na sastanku predsjednika Europskog parlamenta i predsjednika nacionalnih parlamenata zapadnog Balkana te na odvojenom sastanku s Konferencijom predsjednika Europskoga parlamenta.

Sastanak je sazvan na inicijativu predsjednika Europskoga parlamenta Davida Sassolija u svjetlu predstojećih odluka europskih institucija ključnih za daljnji proces proširenja.

Uime hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u svom je uvodnom obraćanju naglasio da je nastavak proširenja jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja. 

Imajući u vidu današnje izazove s kojima se suočava Europska unija, svako daljnje slabljenje politike proširenja može dovesti do nestabilnosti u neposrednom susjedstvu Unije. Stoga, osnaživanje sigurnosti i stabilnosti traži da Unija konsolidira svoj politički prostor. Istaknuo je da je proširenje dvosmjeran proces. Ono je važno za stabilnost jugoistoka Europe, ali je od interesa i za samu Europsku uniju u političkom, sigurnosnom i gospodarskom pogledu. Također, podsjetio je da pristupanje Europskoj uniji ima transformacijsku snagu jer zemlje koje pristupaju prihvaćaju vrijednosti Europske unije, ispunjavaju zadane kriterije, uključujući i rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima, provode reforme te politički i gospodarski mijenjaju svoja društva.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković istaknuo je da se Hrvatska zalaže za povratak vjerodostojne europske političke predanosti prema jugoistoku Europe. A tu vjerodostojnost čini s jedne strane obveza Europske unije da ispuni svoja obećanja i nastavi s jasnom europskom perspektivom za zemlje u našem susjedstvu – temeljenom na jasnom procesu pristupanja, vođenom načelom vlastitih postignuća i pravedne uvjetovanosti. S druge strane, zemlje jugoistoka Europe trebaju ispuniti zadane političke i gospodarske kriterije, uz snažnu političku volju i stvarne dugoročne rezultate.

Naglasio je da će Hrvatska raditi na postizanju političke odluke temeljene na potvrđenoj europskoj perspektivi za sve zemlje te će se posebice zalagati za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom kao i za napredak Bosne i Hercegovine prema dobivanju statusa kandidata. Izrazio je uvjerenje da će se postići suglasje o ovim važnim odlukama prije Zagrebačkog samita u svibnju, koji bi trebao biti nova prigoda da Europska unija potvrdi svoju privrženost europskoj perspektivi jugoistoka Europe.