Gari Cappelli primio talijanskog veleposlanika Pierfrancesca Saccoa

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli primio je u petak veleposlanika Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj Pierfrancesca Saccoa kojemu je izrazio duboku sućut zbog svih žrtava Covida-19 te zadovoljstvo činjenicom da se situacija po tom pitanju značajno poboljšava.

Cappelli je u nastavku zahvalio na pomoći Italije slanjem šatora nakon potresa u Zagrebu, osobito imajući u vidu da je Italija i sama prolazila kroz vrlo težak period.

Govoreći o pandemiji koronavirusa i njezinim posljedicama, predsjednik Odbora za vanjsku politiku naglasio je potrebu vraćanja određenih važnih industrija u Europu, posebice onih koje se bave proizvodnjom medicinske opreme i lijekova. – Osim toga, potrebno je na razini proračuna Europske unije osigurati financijska sredstva za različite vrste kriza, jer su se transport i turizam u ovoj pandemiji pokazali kao najosjetljiviji gospodarski sektori s osobito nepovoljnim posljedicama,  kazao je Cappelli te dodao kako je potrebno osigurati potporu iz različitih fondova kako bi oni u ovakvim situacijama mogli funkcionirati.

Cappelli je nadalje iskazao zadovoljstvo tradicionalno dobrim i prijateljskim bilateralnim  i gospodarskim odnosima s Italijom koja je Hrvatskoj drugi vanjskotrgovinski partner. Osobito je naglasio područje turizma gdje je 2019. godine zabilježeno više od milijun talijanskih turista, čemu je zasigurno doprinijelo osnivanje zrakoplovne linije tijekom ljetne sezone između Zagreba i Milana. Ocijenio je da u svim područjima ima prostora za povećanje  rezultata suradnje, istaknuvši kako se kao dvije susjedne zemlje Hrvatska i Italija moraju nositi s identičnim izazovima, pogotovo po pitanju vanjske politike i svih aktualnih kriza. Što se tiče politike proširenja EU-a, koja je bila jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, Cappelli je naglasio podršku primjeni nove metodologije, budući da mirno i demokratsko rješavanje svih otvorenih pitanja nemaju alternativu.

Zahvalivši na izrazima sućuti, veleposlanik Sacco izrazio je zadovoljstvo pozitivnim pomacima u borbi protiv Covida te smanjenjem broja umrlih. Potvrdio je da je pandemija utjecala na sva područja života i odnosa, ali je naglasio potrebu optimističkog pristupa problemu. Potvrdivši ocjene o bilateralnim i gospodarskim odnosima Republike Hrvatske i Talijanske Republike, Sacco također smatra kako postoje mogućnosti za njihov pozitivan razvoj, a uvođenje izravne zrakoplovne linije između Zagreba i Rima Sacco smatra neodgodivom potrebom. Zaključno je istaknuo zadovoljstvo uspješno provedenim projektima u području kulture unatoč otežanim okolnostima te je predstavio novi projekt s Hrvatskim narodnim kazalištem iz Zagreba.