95 godina od smrti Stjepana Radića

Zagreb - Na današnji je dan prije 95 godina od posljedica atentata u Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije preminuo Stjepan Radić, jedan od najistaknutijih hrvatskih političara 20. stoljeća i tadašnji predsjednik Hrvatske seljačke stranke.

Političke misli Stjepana Radića, snažno zagovaranje načela slobode, društvene pravice i demokratičnosti, kao i njegova djelatna briga za vlastiti narod izvor su nadahnuća mnogim hrvatskim političarima. Prvi hrvatski predsjednik, dr.  Franjo Tuđman s punim ga je pravom svrstavao među one hrvatske političare koji su "obilježili opstojnost i samobitnost hrvatskog naroda u europskoj i svjetskoj povijesti".

Evocirajući na današnji dan životno djelo i iznimnu političku odvažnost Stjepana Radića u turbulentnim povijesnim vremenima za Hrvate, s dubokim se pijetetom prisjećamo i drugih hrvatskih žrtava atentata u beogradskoj Skupštini u lipnju 1928. godine. Zastupnik Srpske radikalne stranke, Puniša Račić, usmrtio je tada u svom divljačkom pohodu i hrvatske zastupnike Pavla Radića i Đuru Basaričeka, te ranio Ivana Pernara i Ivana Granđu.

Ondašnji je atentat zaista traumatično povijesno svjedočanstvo iznimno teških okolnosti u kojima je, u zajedničkoj državi, morala djelovati stranka s najvećom potporom hrvatskog stanovništva. U spomen na sve njih, Hrvatski sabor 20. lipnja 1928. godine obilježava kao Dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve. Njihovo nam je stradanje ostaje snažnim podsjetnikom na vrijednost  naše slobode i života u današnjoj neovisnoj, suverenoj i demokratskoj Hrvatskoj.