Okrugli stol Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka s temom: „Kako etički kodeks pomaže u radu parlamenta?“

dvorana Ivana Mažuranića, YouTube prijenos

Saborski Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka održat će međunarodni okrugli stol s temom: „Kako etički kodeks pomaže u radu parlamenta?“, a u povodu obilježavanja 9. prosinca - Međunarodnog dana borbe protiv korupcije. Okrugli stol će se održati u srijedu, 9. prosinca 2020. s početkom u 9.00 sati u dvorani Ivana Mažuranića u Hrvatskome saboru, s ciljem poticanja što skorijeg donošenja kvalitetnog etičkog kodeksa za saborske zastupnike. Okrugli stol će se, zbog poštivanja epidemioloških mjera, prenositi i putem YouTube kanala.  

Organizatori smatraju da je sad idealno vrijeme za prikupljanje iskustava i analizu značaja etičkih kodeksa za rad parlamenata, posebno s obzirom na činjenicu da je Vlada na 21. sjednici 19. studenoga donijela Odluku o pokretanju postupka izrade Strategije za sprečavanje korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine. Ovom sazivu Sabora pruža se sjajna prilika za donošenje Etičkog kodeksa, čime će biti ispravljen propust prijašnjih saziva koji ga nisu donijeli, a što je još prije šest godina preporučila Skupina država protiv korupcije (GRECO), koja djeluje pri Vijeću Europe. I u ovogodišnjem Izvješću o Hrvatskoj, objavljenom u listopadu, GRECO izražava žaljenje zbog toga što Hrvatski sabor još nije donio kodeks ponašanja zastupnika. I Europska komisija je u ovogodišnjem Izvješću o stanju vladavine prava u Hrvatskoj primijetila da je neobično da kodeks ponašanja, kakav postoji za državne službenike, ne postoji za saborske zastupnike ni osobe na najvišim izvršnim dužnostima.  

Na okruglom stolu svoja izlaganja održat će: predsjednik Odjela za demokratsko upravljanje i rodnu ravnopravnost (OSCE-ODIHR) Jacopo Leone, predsjednik GRECO-a Marin Mrčela, zastupnica u Bundestagu Franziska Brantner, zastupnica Donjeg doma (Dáil Éireann) irskog parlamenta Neasa Hourigan i zastupnica Demokratske obnove Makedonije Maja Moračanin.

Izravan prijednos omogućen je putem YooTube kanala: https://youtu.be/8UiDJDTcsbs