Online kviz-natjecanje "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?"

Služba za građane Hrvatskoga sabora svake godine organizira online kviz-natjecanje učenika osnovnih škola pod nazivom „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“.

Kviz pitanja proizlaze iz kurikuluma za nastavni predmet Povijest za 6., 7. i 8. razred osnovne škole te kurikuluma za međupredmetnu temu Građanski odgoj i obrazovanje za osnovne škole.

Dva su cilja ovog edukativnog programa: prvi je provjeriti koliko učenici osnovnih škola znaju o Hrvatskome saboru i njegovoj ulozi u povijesti hrvatskoga naroda, a drugi je potaknuti najmlađe na učenje o ulozi Sabora u samostalnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj od konstituiranja prvog demokratskog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine, njegovu mjestu u ustroju državne vlasti, ustavnim ovlastima Sabora kao parlamenta države članice EU, kao i o pravima i obvezama saborskih zastupnika.

Poziv za sudjelovanje u online kviz-natjecanju "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?" za školsku godinu 2019./2020., otkazuje se.

Poziv za sudjelovanje u online kviz-natjecanju "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?" za školsku godinu 2019./2020., otkazuje se. Sve promjene uz navedeno događanje Hrvatski sabor pravodobno će objaviti na svojim internetskim stranicama.

Sukladno ciljevima i planiranim odgojno-obrazovnim ishodima kurikuluma za nastavni predmet povijesti za 6., 7. i 8. razred osnovne škole te kurikuluma za međupredmetnu temu građanski odgoj i obrazovanje za osnovne škole, Služba za građane Hrvatskoga sabora organizira sedmo po redu kviz-natjecanje učenika osnovnih škola pod nazivom "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?".

Kviz-pitanja provjerit će  koliko učenici osnovnih škola poznaju Hrvatski sabor i njegovu ulogu u hrvatskoj povijesti, što znaju o znamenitim pojedincima koji su dali poseban doprinos u njegovu radu te  što znaju o tome kako danas Hrvatski sabor utječe na živote građana Republike Hrvatske: što znaju o ustroju Sabora i načinu njegova rada danas, kao i o pravima i odgovornostima saborskih zastupnika. Informatičku podršku online kviz-natjecanja osigurava CARNet.

Opis natjecanja
U natjecanju sudjeluje tim od tri učenika – po jedan iz 6., 7.  i 8. razreda. Svaki učenik ima zamjenika koji sudjeluje u natjecanju u slučaju spriječenosti člana tima. Škola može prijaviti samo jedan tim.

Svaki učenik u tročlanom timu iz školskih informatičkih učionica istodobno rješava kviz u elektroničkom obliku.
Kviz se sastoji od 30 pitanja: 15 je pitanja o djelovanju Hrvatskoga sabora do 20. st. i u 20. st. do 1990., a drugih je 15 pitanja o djelovanju Hrvatskoga sabora od konstituiranja 1. višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. do danas. Pitanja proizlaze iz kurikuluma za nastavni predmet povijesti za 6., 7. i 8. razred i međupredmetne teme građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne škole.

Za rješavanje kviza učenici će imati 30 minuta.

Točan odgovor u pravilu donosi jedan bod. Rezultat tima zbroj je osvojenih bodova svakog člana tima.
Natjecanje će se provoditi sukladno Pravilima natjecanja.

Vrste pitanja
Pitanja kviza su: da – ne pitanja, pitanja višestrukog izbora, pitanja povezivanja pojmova i objašnjenja te pitanja povezivanja pojmova i slikovnog materijala.

Vremenik natjecanja
Natjecanje će se održati 15. svibnja 2020. s početkom u 13 sati.

Uputa za prijavu na natjecanje
Službene prijave na natjecanje (OBRAZAC PRIJAVE)  primat će se od 15. travnja do 4. svibnja 2020. na adresu elektroničke pošte kviz.gradjani@sabor.hr

Svaki član tima mora posjedovati korisnički AAI@EduHr račun kojim će se prijaviti u CARNetov sustav za učenje na daljinu Loomen u kojem će se kviz natjecanje održati.

Sve tehničke uvjete provedbe natjecanja osigurava CARNet, osim u slučaju pada sustava lokalnog e-poslužitelja.
Povjerenstvo za provedbu natjecanja nadgledat će tijek i ispravnost natjecanja.

Objava rezultata natjecanja
Rezultati natjecanja, tj. popis 10 najuspješnijih timova/škola bit će objavljeni na mrežnim stranicama Hrvatskoga sabora do 17 sati na dan natjecanja. Završni poredak natjecatelja bit će dostavljen na adrese elektroničke pošte sudionicima do ponedjeljka, 18. svibnja 2020. u 17 sati.

Škole s istim brojem osvojenih bodova bit će rangirane prema vremenu predaje testa.

Nagrade i priznanja
Prva tri najbolje rangirana tima osvojit će nagrade koje će im uručiti predsjednik Hrvatskoga sabora. Prvih deset najbolje rangiranih timova dobit će pohvalnice za učenike, odnosno zahvalnice za škole i mentore. Ostali sudionici natjecanja (škole i mentori) dobit će od Hrvatskoga sabora zahvalnice za sudjelovanje.

Literatura za pripremu učenika
Udžbenici iz povijesti za 6., 7. i  8. razred
Ustav Republike Hrvatske –  poglavlje IV. Ustrojstvo državne vlasti

Ostali izvori
Mrežne stranice Hrvatskoga sabora:
Poslovnik Hrvatskoga sabora
Povijest saborovanja
Znameniti govori  
O saborskoj palači
Ovlasti Sabora
                                              
Edukativni letci:
1)    O Hrvatskome saboru    
2)    Sabori od 925. do 2012.   
3)    Zapisnici Hrvatskoga sabora

Članovi Povjerenstva za provedbu kviz-natjecanja o poznavanju Hrvatskoga sabora:

1) dr.sc. Sanja Šurina – predsjednica Povjerenstva
Služba za građane, Trg svetog Marka 3, 10 000 Zagreb
2) Zrinka Kolobarić, dipl. iur.
Služba za građane, Trg svetog Marka 3, 10 000 Zagreb
3) Antonio Perković, mag.educ.hist.
Služba za građane, Trg svetog Marka 3, 10 000 Zagreb
4) Domagoj Švigir, mag.educ.hist.
OŠ Mate Lovraka Kutina
Crkvena ulica 57, 44 320 Kutina
5) Erik Šneler, mag.educ. geogr. et hist.
OŠ Brod Moravice
Školska 3, 51 312 Brod Moravice

Tajnik Povjerenstva:
Dejan Jović, administrativni tajnik
Služba za građane, Trg svetog Marka 3, 10 000 Zagreb

Sjedište i adresa Povjerenstva za provedbu kviz-natjecanja „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“
Hrvatski sabor
Služba za građane
Trg sv. Marka 3
10000 Zagreb
Telefon.: 01/ 4569-460, 4569-607, 6303-553
Faks:  01/ 6303-018
e-adresa: gradjani@sabor.hr 

Za dodatne informacije zainteresirani se mogu obratiti na adresu e-pošte kviz.gradjani@sabor.hr.

Koliko poznaješ Hrvatski sabor? Provjeri svoje znanje i zabavi se!

U jednostavnoj, brzoj i popularnoj formi kviza, Služba za građane Hrvatskoga sabora provest će vas kroz povijest saborovanja i prostore u kojima Sabor desetljećima zasjeda. 

Kratka i pregledna pitanja kviza uputit će vas u postupke donošenja odluka suvremenog Sabora. Dobrim poznavateljima Hrvatskoga sabora kviz je prilika da provjere svoje znanje, a ostalima mogućnost da na zanimljiv i zabavan način doznaju više. 

Nadamo se da će vas ovaj kviz motivirati za daljnja istraživanja o Hrvatskome saboru.  

Informatičku podršku ovom projektu pružio je CARNet, Hrvatska akademska istraživačka mreža, na čemu posebno zahvaljujemo.  

Kvizu sada mogu pristupiti svi građani bez obzira na to imaju li AAI@eduhr korisnički račun. Dovoljno je prilikom učitavanja početne stranice kviza odabrati mogućnost "create user account".

pokreni kviz 

O dosadašnjim kvizovima

U natjecanju 324 učenika najbolji rezultat u poznavanju Sabora postigli Frenki Mizdrak, Jana Krišto i Marija Belošević iz Osnovne škole Josipa Račića iz Zagreba

Zagreb - Na ovogodišnjem šestom online kviz-natjecanju "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?" sudjelovale su 54 osnovne škole s 324 učenika, a najbolji rezultat postigli su učenici iz Osnovne škole Josipa Račića iz Zagreba – Frenki Mizdrak, Jana Krišto i Marija Belošević.
Više

Filip Havaš najuspješniji učenik, a Osnovna škola "Draganići“ najuspješnija škola u kviz-natjecanju o Saboru

Zagreb - Učenik Filip Havaš iz Osnovne škole „Draganić“ iz Draganića najuspješnije je riješio test poznavanja Hrvatskoga sabora s rezultatom 29 od 30 bodova u roku od 15 minuta.
Više

Otvorene prijave za kviz-natjecanje učenika „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“

Zagreb – Saborska Služba za građane od 9. do 22. veljače 2018. na adresu elektroničke pošte kviz.gradjani@sabor.hr prima prijave za peto online kviz-natjecanje učenika osnovnih škola pod nazivom „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“.
Više

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković dodijelio nagrade najuspješnijim učenicima u kvizu "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?"

Zagreb - U Hrvatskome saboru održana je svečanost dodjele nagrada pobjednicima kviza „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“.
Više

U četvrtom online kviz-natjecanju sudjelovala 384 učenika iz 64 osnovne škole

Četvrto online kviz-natjecanje pod nazivom "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?" održano je 3. ožujka 2017. godine. Sudjelovalo je 384 učenika 6., 7. i 8. razreda iz 64 osnovne škole iz cijele Hrvatske.
Više

Najbolje poznavanje Sabora u kviz-natjecanju za 2016. godinu pokazao učenik Mato Vidaković iz Đurđevca

Treće online kviz-natjecanje o poznavanju Sabora okupilo 216 učenika iz 72 osnovne škole
Više

Rezultati drugoga online kviz-natjecanja za učenike osnovnih škola "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?" održanog 27. ožujka 2015.

Drugom online kviz-natjecanju za učenike osnovnih škola "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?", održanom 27. ožujka 2015., pristupilo je 498 učenika iz 83 osnovne škole
Više

Učenici iz 96 osnovnih škola u prvom online kvizu održanom 7. travnja 2014. pokazali zavidno poznavanje Hrvatskoga sabora

Kviz-natjecanje osnovnih škola pod nazivom "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?" provela je saborska Služba za građane u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
Više