Predsjednik Sabora Jandroković na obilježavanju 9. godišnjice članstva Hrvatske u NATO savezu

Zagreb - Svečanost obilježavanja 9. godišnjice članstva Hrvatske u NATO savezu održana je u Hrvatskome saboru pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

U svojemu obraćanju sudionicima svečanosti predsjednik Jandroković je istaknuo kako je još od stjecanja neovisnosti, Hrvatska članstvo u NATO-u – uz članstvo u Europskoj uniji, odredila kao jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta. - U svom govoru na konstituirajućoj sjednici Hrvatskoga sabora, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, među deset ciljeva koje Hrvatska treba neposredno ostvariti, istaknuo je europeizaciju Hrvatske. Odnosno, povratak zapadnoeuropskoj kulturnoj tradiciji, u kojoj Hrvatska mora osigurati svoju samobitnost i brži napredak. Pod time je podrazumijevao povratak svim vrijednostima demokratskih društava – parlamentarnoj demokraciji, zaštiti ljudskih prava, tržišnom gospodarstvu, vladavini prava, stabilnosti i sigurnosti. I uključivanje Hrvatske u sve relevantne međunarodne organizacije i integracije – UN, Europsku uniju i NATO – rekao je Jandroković.

Naglasio je kako upravo NATO i Europska unija temelje svoje djelovanje na tim vrijednostima, zajedničkim svim njihovim članicama, i kojima su brojni hrvatski naraštaji težili i zbog koji su mnogi branitelji u Domovinskom ratu dali ono najvrednije – vlastite živote.

- Proces približavanja Hrvatske Europskoj uniji i NATO-u – u kojem sam imao čast i privilegiju aktivno doprinositi kao ministar vanjskih poslova i europskih integracija – tekao je paralelno zbog njihove komplementarnosti i međuzavisnosti. U tom procesu Hrvatska je poduzela niz reformi, koje nisu bile lagane, ali su se na kraju isplatile. Sveobuhvatne institucionalne i društvene reforme poduzeli smo ne zbog samog članstva, već prije svega zbog daljnjeg razvoja hrvatskog društva – naglasio je Jandroković.

Istaknuo je i kako se tijekom devet godina članstva u NATO-u, Hrvatska kontinuirano potvrđivala kao predana i pouzdana članica, prepoznata ne samo među Saveznicima, već i u zemljama gdje sudjeluje u misijama te da je naša zemlja u vrlo kratkom vremenu od primatelja postala pružatelj sigurnosti. - Aktivno sudjelujući u raspravama sa saveznicima, kao i u svim odlukama koje države članice donose jednoglasno, Hrvatska daje vlastiti doprinos aktivnostima, zajedničkim zadaćama i ciljevima Saveza. Pritom promiče vlastita stajališta i nacionalne interese – rekao je Jandroković te od najvažnijih aktivnosti istaknuo sudjelovanje u savezničkim operacijama i misijama u Afganistanu, na Kosovu te od prošle godine i u Litvi i Poljskoj u okviru Ojačane prednje prisutnosti. Dodao je da time Hrvatska pokazuje solidarnost prema Saveznicima, ispunjava svoje međunarodne obveze u stabilizaciji kriznih žarišta, prenosi prethodno stečena znanja, posebno ona stečena u Domovinskom ratu i što je vrlo važno, razvija sposobnost vlastitih oružanih snaga.

U svojemu obraćanju posebno je istaknuo misiju ISAF, koja je, rekao je, najbolji pokazatelj hrvatskog doprinosa i snaga hrvatskih Oružanih snaga. - Za državu naše veličine i vojnih kapaciteta, možemo s ponosom istaknuti ulogu koju su hrvatski vojnici, ali i diplomati, imali od 2003. pružajući obuku afganistanskim snagama sigurnosti, kao i sigurnost stanovništvu i razvojnu pomoć. Danas u sustavu hrvatskog kontingenta sudjeluju i pripadnici oružanih snaga Crne Gore, Albanije, Bosne I Hercegovine i Makedonije. To pokazuje da se ostvaruje jedan od prioriteta za koji se Hrvatska zalaže od samog početka svog članstva i po čemu je prepoznata – a to je politika otvorenih vrata i proširenje NATO-a na području jugoistočne Europe – rekao je te naglasio da je u hrvatskom interesu stvoriti u jugoistočnoj Europi područje mira, sigurnosti, stabilnosti, uređenih međunarodnih odnosa i sveukupnog napretka.

- U doba kada sigurnosna situacija u svijetu postaje sve kompleksnija i kada se pojavljuju nove ugroze, svi se slažemo da NATO mora prije svega biti fleksibilni instrument koji se može dobro i brzo prilagoditi novim sigurnosnim uvjetima 21. stojeća i time pokazati svoju relevantnost – istaknuo je u obraćanju Jandroković zaključivši kako se stoga NATO i Hrvatska kao članica, moraju stalno prilagođavati te biti učinkovitiji i inovativniji u brzini prepoznavanja ugroza, donošenja odluka te u brzini djelovanja.

Sudionicima svečanosti obilježavanja 9. godišnjice članstva Hrvatske u NATO savezu, među kojima su bili i diplomatski i vojni predstavnici zemalja članica NATO-a akreditirani u Hrvatskoj, obratili su se i potpredsjednik Vlade, ministar obrane RH i izaslanik predsjednika Vlade Damir Krstičević, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost i izaslanik Predsjednice RH Vlado Galić, glavni znanstvenik NATO-a te čelnik Organizacije za znanost i tehnologiju NATO-a Thomas H. Killion, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i general zbora Mirko Šundov te voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a prof. dr. sc. Miroslav Tuđman.

Author: Ured predsjednika Sabora