Predsjednik Sabora Gordan Jandroković primio izaslanstvo Odbora za harmonizaciju s EU-om Velike nacionalne skupštine Turske

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je izaslanstvo Odbora za harmonizaciju s EU-om Velike nacionalne skupštine Turske, predvođeno njegovim predsjednikom Mehmetom Kasımom Gülpınarom, koje boravi u uzvratnom posjetu Hrvatskoj.

Sugovornici su potvrdili povijesno dobre i prijateljske obostrane odnose, bez otvorenih pitanja, koji se odražavaju u visokom intenzitetu posjeta na svim razinama. Dobra suradnja je potvrđena i u multilateralnim forumima, a posjet Izaslanstva turske Velike nacionalne skupštine dat će poticaj i za daljnji razvoj parlamentarnih odnosa.

Razgovaralo se i o suradnji u okviru Europske unije te o izazovima u pretpristupnom procesu. Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković istaknuo je da Hrvatska smatra Tursku strateškim partnerom EU-a te da cijeni posebno njezin angažman u suočavanju s migrantskom krizom i borbom protiv terorizma. U tom smislu, drži da se treba nastaviti konstruktivan dijalog s Turskom i njezin pretpristupni proces pri čemu je Hrvatska spremna prenijeti svoja iskustva.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o situaciji u jugoistočnoj Europi, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu i zajedničku suradnju radi potpore daljnjim reformskim procesima u BiH.

Author: Ured predsjednika Sabora