Luka Denona sudjeluje na zasjedanju Parlamentarne skupštine Mediterana

Monako – Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Luka Denona sudjeluje na devetoj plenarnoj sjednici i devetom sastanku stalnih odbora Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), koji se održava od 2. do 4. veljače u Kneževini Monako.

Na trodnevnom zasjedanju PAM-a sudjeluje više od 200 sudionika, uključujući parlamentarce, predstavnike međunarodnih i regionalnih parlamentarnih skupština, visoke dužnosnike vlada i međunarodnih institucija te predstavnike civilnoga društva. Domaćin je zasjedanja predsjednik Nacionalnoga vijeća Kneževine Monako Laurent Nouvion.

Zasjedanje je otvoreno obraćanjima princa Alberta II. od Monaka, predsjednika monegaškoga parlamenta Laurenta Nouviona te predsjednika PAM-a senatora Francesca Marie Amorousa, koji je istaknuo ulogu PAM-a u poticanju dijaloga i mira u regiji. Tijekom svečanoga otvaranja sudionicima su prenesene i posebne poruke pape Franje i glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona.

U sklopu devetoga Statutarnog sastanka stalnih odbora parlamentarci PAM-a razmatrali su i raspravljali o nacrtima izvješća i rezolucija o prioritetnim pitanjima za mediteransku regiju, među kojima i posljedicama humanitarne krize u Siriji, bliskoistočnome mirovinom procesu, demokratskim reformama na jugu Mediterana, gospodarskoj suradnji i trgovinskim odnosima, klimatskim promjenama, zaštiti civilnih osoba u sukobima i ulozi parlamentaraca u promicanju ljudskih prava.

Tijekom plenarne sjednice Skupština je usvojila dio izvješća i rezolucija o kojima se raspravljalo na sastancima stalnih odbora te je jednoglasno izabran predsjednik i članovi Biroa PAM-a za razdoblje od 2015. do 2016 godine. Za novog predsjednika PAM-a izabran je senator Mohammed Cheikh Biadillah iz Kraljevine Maroko.

Temeljna je misija Parlamentarne skupštine Mediterana jačanje političke, gospodarske i društvene suradnje država članica s ciljem nalaženja zajedničkih rješenja za izazove s kojima se suočava regija te kreiranja prostora za mir i prosperitet građana. Ova međunarodna organizacija trenutačno okuplja 27 država članica, a Hrvatski sabor ima stalno izaslanstvo u PAM-u od 2008. godine.
  
 
 

Author: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana