Tematska sjednica o položaju Hrvata u BiH: Stabilna BiH od strateškog interesa za Hrvatsku i sve narode u BiH

Zagreb – Saborski Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je u srijedu tematsku sjednicu s temom „Bosna i Hercegovina, Hrvati u Bosni i Hercegovini i europski put Bosne i Hercegovine“, na kojoj su uz toga Odbora te Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove, predstavnike Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH sudjelovali i politički predstavnici Hrvata u BiH.

Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić uvodno je pojasnio pozadinu i motive za sazivanje tematske sjednice te predstavio nacrt moguće rezolucije, koji bi se nakon usuglašavanja teksta uputio Predsjedništvu Sabora s prijedlogom za stavljanje na dnevni red plenarne sjednice.
              
 –Iako je Daytonski mirovni sporazum rezultirao uspostavom mira u BiH, on u konačnici nije rezultirao funkcionalnom državnom strukturom. Hrvatima danas u Bosni i Hercegovini prijeti biološki nestanak i gubitak ustavnih prava kao konstitutivnog naroda. Od 2002. do danas raste politička nestabilnost, došlo je do eskalacije nepovjerenja između triju naroda, nepovjerenja u institucije, ideološke i vjerski radikalizacije, zastoja na euroatlantskom putu i porasta utjecaja sila kojima taj put nije u interesu, kazao je Ljubić te dodao kako se uslijed toga BiH percipira potencijalnim sigurnosnim rizikom kako za neposredno okruženje tako i za Europu. 

–S obzirom da su za listopad planirani opći izbori u BiH, a bez izmjena Izbornog zakona ne bi se mogle formirati vlasti niti u Federaciji niti na razini države, BiH u ovakvim okolnostima ulazi u stanje institucijske i ustavne krize s nesagledivim političkim i sigurnosnim rizicima. Stoga Hrvatska ne smije pasivno čekati ishod, nego imati značajniju ulogu u rješavanju ovog pitanja, naglasio je Ljubić. 

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Miro Kovač istaknuo je kako se Hrvatska ne miješa u unutarnja pitanja BiH, nego da je u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom dužna promicati obveze provođenja Ustava BiH. –Republika Hrvatska zalaže se u prvom redu za poštivanje načela vladavine prava, što podrazumijeva faktičnu ravnopravnost Hrvata u odnosu na ostale narode, a to su u kontekstu europskog puta BiH dvije strane iste medalje, istaknuo je Kovač te dodao kako po tom pitanju u Hrvatskoj postoji politički konsenzus. 

Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, smatra kako je potrebno odmah pristupiti izmjenama izbornog zakona koji će Hrvatima dati mogućnost izbora svojih legitimnih predstavnika. –Stabilna Bosna i Hercegovina od strateškog je interesa za Hrvatsku koja podupire njezin put u euroatlantske integracije. Europski put povijesna je prilika za BiH, ali i proces pun izazova, stoga su potrebne socijalne i političke reforme koje svim narodima omogućuju jednaka prava i legitimne predstavnike, pri čemu su izmjene izbornog zakona od ključne važnosti, kazala je državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova i izaslanica predsjednika hrvatske Vlade Zdravka Bušić. 

 –Dosad nismo pronašli rješenje temeljem kojega bi se Hrvati osjećali kao ravnopravan narod koji BiH doživljava svojom državom. Trebamo pomoć kako bismo BiH pretvorili u pravnu državu, a naši građani trebaju imati mogućnost izbora srazmjernog broja svojih predstavnika, zaključio je između ostaloga predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić status Hrvata u BiH smatra prvorazrednim nacionalnim pitanjem koje zahtijeva poseban tretman. –Ne treba nas biti strah zastupati Hrvate u BiH i skrbiti za njih, potrebno je govoriti o ovom pitanju, jer je riječ o opstanku naroda, dodao je Brkić. U raspravi je sudjelovao i posebni savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Mate Granić koji smatra kako je konstitutivnost Hrvata u BiH s obzirom na odredbe Daytonskog sporazuma kompromitirana.

Pozdravljajući napore Bože Ljubića, član Kluba zastupnika SDP-a Domagoj Hajduković kazao je kako predloženi dokument treba biti kvalitetan te donesen što većim konsenzusom. –Svi smo zabrinuti za svoje sunarodnjake u BiH i u interesu nam je funkcionalna država u kojoj Hrvati mogu ostvarivati svoja prava, zaključio je svoje izlaganje Hajduković. Joško Klisović, potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku iz redova SDP-a, smatra kako je za ostvarenje boljeg položaja Hrvata potrebna jedinstvena politika prema BiH. –SDP ovim dokumentom želi napraviti iskorak, kazao je Klisović te dodao kako ga je stoga potrebno pažljivo formulirati na način da u njegovoj percepciji kod drugih zainteresiranih strana ne ostavi prostora za sumnje u miješanje u unutarnja pitanja BiH.

Sudionici tematske sjednice zaključno su podržali inicijativu Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske za izradu konačnog dokumenta koji će odražavati strateški cilj Hrvatske. Nakon dorade dokumenta u suradnji sa saborskim klubovima zastupnika te Ministarstvom vanjskih poslova, o prijedlogu će se glasovati na sjednici Odbora, nakon čega bi se uputio Predsjedništvu Sabora s prijedlogom za uvrštavanje u dnevni red plenarne sjednice.

Author: Služba za medije