Frano Matušić primio veleposlanika Republike Mađarske u RH Pétera Györkösa

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić primio je u posjet veleposlanika Republike Mađarske u RH Pétera Györkösa.

Sugovornici su se uvodno složili da prijateljski odnosi dviju država mogu poslužiti kao dobar primjer suradnje drugim zemljama, u regiji ali i šire. Mađarska i Hrvatska ostvaruju kvalitetnu suradnju na više područja, a posebno je istaknuta suradnja među parlamentima. Dokaz tome je i Twinning light projekt "Podrška Hrvatskome saboru u pripremama za pristupanje EU" koji se provodi u suradnji s Nacionalnom skupštinom Republike Mađarske. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić naglasio je da je taj projekt iznimno važan u pripremi kapaciteta Sabora za veći obim posla nakon ulaska u EU. Nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju, hrvatski zastupnici dobit će status aktivnih promatrača do ratifikacije sporazuma i, naravno, provedbe referenduma u RH. Veleposlanik Mađarske Péter Györkös rekao je kako se nada da će Hrvatska potpisati Ugovor o pristupanju za vrijeme mađarskog predsjedanja EU, u prvoj polovici 2011. godine.

Govoreći o aktualnom stanju u pristupnim pregovorima, oba sugovornika pozdravila su mogućnost da Hrvatska do ljeta otvori tri preostala pregovaračka poglavlja. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić izrazio je nadu da će biti prepoznata i otvorena suradnja Hrvatske s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu. Frano Matušić upoznao je Pétera Györkösa s aktualnim procesom izmjene Ustava te s reformama na području pravosuđa i u sektoru brodogradnje. Sugovornici su dogovorili nastavak suradnje, u okviru koje je i najavljen susret predsjednika vanjskopolitičkih odbora dvaju parlamenata.

Author: Služba za odnose s javnošću