Saborsko izaslanstvo sudjeluje na ljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg – Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u sastavu: voditelj Izaslanstva Gvozden Srećko Flego te članovi Gordan Jandroković, Igor Kolman, Frano Matušić, Melita Mulić, Ingrid Antičević Marinović i Ivan Račan sudjeluju na ljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koje se od 23. do 27. lipnja 2014. održava u Strasbourgu. 

U sklopu petodnevnog zasjedanja, Skupština u utorak  24. lipnja bira glavnog tajnika Vijeća Europe. Uz izbor tajnika, glavna rasprava na plenarnoj sjednici vodit će se oko dramatičnog pogoršanja ljudskih prava i upornog kršenja temeljnih sloboda u Azerbajdžanu od posljednjeg izvješća u  studenome 2013. godine te o izuzetnim razmjerima mješovitih migracijskih tokova na talijanskim obalama.  

Među istaknutim točkama ljetnog zasjedanja svakako je i obraćanje ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka koji će u četvrtak Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe izvijestiti o trenutnoj situaciji u Ukrajini.

Ostale teme u zajedničkoj raspravi ljetnoga zasjedanja su izvješća o nasilju u i putem medija, budući izazovi u radu Razvojne banke Vijeća Europe, doprinos Skupštine u rješavanju sukoba na području Zapadne Sahare te  izvješće ''Prema boljoj europskoj demokraciji: ususret izazovima Savezne Europe'', koje će u ime Odbora ministara Vijeća Europe predstaviti ministar vanjskih poslova Azerbajdžana Elmar Mammadyarov.
 

Author: Služba za medije