U Saboru održana konferencija "Parlamentarni nadzor: godišnji sastanak regionalnih odbora za obranu i sigurnost"

Zagreb - U organizaciji Hrvatskoga sabora, RACVIAC-a i Zajedničkog odbora za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održana je konferencija "Parlamentarni nadzor: godišnji sastanak regionalnih odbora za obranu i sigurnost". U radu konferencije sudjelovali su predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, članovi Odbora za obranu i Odbora za unutarnje poslove i nacionalnu sigurnost Sabora, izaslanstva parlamentarnih odbora za obranu i sigurnost iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunjske  Srbije i Turske, predstavnici RACVIAC-a te stručnjaci iz nacionalnih i međunarodnih tijela s područja sigurnosti. Dominantna tema ovogodišnje konferencije sigurnosni su izazovi u regiji, među kojima se ističu: proliferacija oružja za masovno uništenje, borba protiv korupcije, ekstremizma, energetska sigurnost, ilegalne migracije te pogranična sigurnost.  

Predsjednik Sabora Josip Leko uvodno je istaknuo važnost održavanja ovakvih sastanaka jer doprinose razumijevanju problema sigurnosti u Jugoistočnoj Europi, sigurnosti općenito te jačanju povjerenja u individualnu sigurnost svakog pojedinog građana. – U demokratskim zemljama uloga parlamenata u tom procesu je izuzetno važna, a parlamentarni nadzor nad sigurnosnim sustavom obveza je i prema Ustavu i prema građanima, istaknuo je Leko. U nastavku su se sudionicima obratili zamjenik ravnatelja RACVIAC-a Zdravko Jakop te predsjedavajuća Zajedničkog odbora za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić. Ocijenili su da je praksa održavanja konferencija i radionica regionalnih parlamentarnih odbora za obranu i sigurnost, zajedno sa stručnjacima iz područja sigurnosti, potrebna kako bi se mogle razmotriti najbolje prakse i najučinkovitiji mehanizmi za poboljšanje funkcioniranja sigurnosnog sektora.

Govoreći o temi "Globalni i regionalni izazovi", Nikita Smidovich iz Ureda UN-a za poslove razoružanja (UNODA) osvrnuo se na potrebu potpune implementacije rezolucije Vijeća sigurnosti 1540 donesene prije deset godina. - Ova rezolucija obvezuje sve države članice UN-a na uspostavu odgovarajućih mehanizama kojima bi se spriječilo širenje oružja za masovno uništenje, posebno njihovu isporuku nedržavnim subjektima, rekao je Smidovich. 

O problematici ilegalnih migracija, na primjeru Bosne i Hercegovine, govorio je Rade Kovač, pomoćnik direktora Službe za strane državljane Granične policije Bosne i Hercegovine. Naglasio je kako je u borbi protiv novih trendova ilegalnih migracija koje su uzrokovane kriznim žarištima u svijetu i lošom ekonomskom situacijom u pojedinim državama članicama EU-a, neophodno zajedničko operativno djelovanje svih zemalja regije, pravovremena razmjena informacija i stvaranje mreže stručnih kontakata. Na kraju konferencije sudionicima se obratila Dubravka Filipovski, članica Odbora za obranu i nacionalnu sigurnost Narodne skupštine Srbije govoreći o iskustvima Srbije u borbi protiv korupcije.
 

Author: Služba za medije