Izaslanstvo Odbora za harmonizaciju s EU-om Velike nacionalne skupštine Turske u službenom posjetu Hrvatskome saboru

Zagreb – Predsjednici Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove Miro Kovač i Domagoj Ivan Milošević, s članovima odbora, održali su u četvrtak odvojene sastanke s izaslanstvom Odbora za harmonizaciju s EU-om Velike nacionalne skupštine Turske u službenom posjetu Hrvatskome saboru na čelu s predsjednikom Odbora Mehmetom Kasumom Gülpinarom. Razgovaralo se o bilateralnim političkim i gospodarskim odnosima dviju država, situaciji u državama jugoistoka Europe, turskom putu prema članstvu u EU, situaciji na Bliskom Istoku, borbi protiv terorizma te pitanjima izbjeglica.

Predsjednik Odbora za europske poslove Milošević istaknuo je važnost parlamentarne razine suradnje te rekao kako ovakvi susreti doprinose odnosima dviju država, ali i ostalim državama regije. – Za prostor jugoistoka Europe važno je prijateljstvo i suradnja kako bi se osigurala sigurnost i stabilnost država na tom prostoru, istaknuo je Milošević. Posebno se osvrnuo na gospodarsku i sigurnosnu suradnju naglasivši kako je ekonomski prosperitet tog područja ključan za njihov daljnji napredak.

U nastavku je govorio o vanjskopolitičkim prioritetima Hrvatske, među kojima je istaknuo politiku prema Bosni i Hercegovini te pozvao tursku stranu da podrži sva nastojanja da se osigura njezin prosperitet vodeći računa o sva tri konstitutivna naroda. Na kraju je istaknuo potporu Hrvatske turskom pretpristupnom procesu te kako Hrvatska u Turskoj vidi strateškog partnera s kojim može ostvariti zajedničke međunarodne gospodarske interese u većem broju država regije. – Za tu suradnju imamo i dobre mehanizme, trilateralu, ali i dobre bilateralne odnose, zaključio je Milošević.

Predsjednik Odbora za harmonizaciju s EU-om Mehmet Kasum Gülpinar zahvalio je hrvatskoj strani na organizaciji uzvratnog posjeta i istaknuo važnost potpore Hrvatske turskom eurointegracijskom procesu. Gülpinar je rekao kako računaju s hrvatskom podrškom oko određenih izazova u odnosima Turske i EU, budući da je ulazak u članstvo Unije strateški cilj Turske. Vezano uz gospodarske odnose dviju država napomenuo je kako postoje ozbiljna turska ulaganja u Hrvatsku te kako se nada da će se brojke trgovinske razmjene, ali i daljnjih ulaganja povećati, te da će tome doprinijeti dobri i prijateljski odnosi, kao i susreti na najvišim razinama.

U nastavku se razgovaralo o migrantima, situaciji u Siriji, ispunjavanju svih kriterija za članstvo u EU, s posebnim naglaskom na zaštitu ljudskih prava, ali i globalnoj borbi protiv terorizma.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Kovač i predsjednik Odbora za harmonizaciju s EU-om Gülpinar razgovarali su o aktualnim političkim zbivanjima s posebnim naglaskom na stanje u državama jugoistočne Europe, posebice Bosni i Hercegovini. Ocijenili su ovaj uzvratni susret korisnim za daljnje jačanje prijateljstva i suradnje među dvjema državama. Kovač je ponovio stav oko podrške Turskoj u njezinom približavanju članstvu u EU. – Turska u Hrvatskoj ima zemlju partnera koja vas dobro razumije, kazao je Kovač.

Gülpinar je naglasio kako Turskoj puno znače prijateljske geste i ozbiljna podrška, posebice u kontekstu pregovora o članstvu u EU. Izrazio je i nadu u nastavak pružanja pomoći, posebice vezano uz hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a 2020. Govoreći o suradnji Turske i Hrvatske u regiji naglasio je kako je prije svega važno osigurati mir i stabilnost te osnažiti gospodarstva svih država jugoistoka Europe. Za stanje na Bliskom Istoku, posebno Siriji, borbu protiv terorizma i pitanje izbjeglica rekao je kako upravo Turska trpi najviše štete i kako se za daljnje rješenje ovog problema situacija treba sagledati na terenu. Pozvao je članove oba saborska odbora da posjete dio Turske na samoj granici sa Sirijom kao mjesto na kojem se najbolje mogu osjetiti svi izazovi s kojima se Turska nosi.  

Sugovornici su se složili oko nastavka suradnje na svim područjima o kojima je bilo riječi i zaključili kako će zajednički raditi na međusobnoj potpori oko svih pitanja ključnih kako za bilateralne odnose dviju država tako i za međunarodne odnose i posebice odnose s državama regije i EU-om.

Author: Služba za medije