Održana tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku o ugroženosti zdravlja stanovnika Slavonskog Broda

Zagreb – Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održao je u utorak tematsku sjednicu na kojoj se razgovaralo o ugroženosti zdravlja stanovnika Slavonskog Broda i okolice. Ekološki problemi koji tom gradu prijete već godinama i nužnost njihovog rješavanja glavne su teme o kojima se raspravljalo s posebnim naglaskom na pokazatelje o utjecaju onečišćenog okoliša na zdravlje ljudi te poduzimanju potrebnih mjera za procjenu rizika od onečišćenja i zaštitu zdravlja stanovnika.

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić je uvodno rekla kako su razlozi za sazivanje ove tematske sjednice prvenstveno zabrinutost građana Slavonskog Broda i potreba odgovora na njihova brojna pitanja vezana uz utjecaj zabilježenih štetnih koncentracija u zraku koje često prelaze one dopuštene propisima, prvenstveno zbog rafinerije u Bosanskom Brodu, ali i nedavnog onečišćenja vodocrpilišta u zapadnom dijelu grada.

– O ovom najvećem ekološkom problemu koji traje već deset godina održane su mnoge rasprave, prosvjedni skupovi i vođeni su brojni bilateralni razgovori u kojima je zatraženo poštivanje ekoloških standarda, naglasila je Strenja Linić.

U nastavku rada sjednice Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predstavio je podatke o onečišćenju zraka, mjerenju i pokazateljima onečišćenja, mjerama koje se poduzimaju za zaštitu zdravlja građana od onečišćenja te epidemiološke podatke o pobolu i smrtnosti u Republici Hrvatskoj, Brodsko-posavskoj županiji i Slavonskom Brodu za period od 2005. do 2016. godine, a govorio je i o najnovijem ekološkom incidentu onečišćenja vode u tom gradu.

Capak je naglasio kako je zadnjih par godina zrak u Slavonskom Brodu uglavnom čist, ali onečišćenje česticama je iznad dopuštenih granica. – Čestice su najopasniji onečišćivač zraka i predstavljaju najopasniji stres za zdravlje i okoliš, rekao je Capak. Istaknuo je kako su najveća prekoračenja količine lebdećih čestica evidentirana zimi budući da su kućna ognjišta na drva njihov najveći proizvođač.

Podatke o provođenju nužnih mjera za procjenu rizika od onečišćenja za ljudsko zdravlje u prezentaciji je prikazala Ivana Vinković Vrček iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada. Naglasila je da parametri koji se danas mjere povezano uz onečišćenje zraka ne uključuju i mjerenje mikro i nano čestica budući da regulatorni okvir to ne predviđa.

Ukazala je na određene rupe u analizama i njihovom provođenju, mjerenjima, ali i nedostatnom izvještavanju građana javno dostupnim kanalima informiranja. Vinković Vrček zaključila je kako se briga za zdravlje građana, među ostalim, treba osigurati odgovornim pristupom procjeni stanja okoliša, javno dostupnim informacijama, aktivnom suradnjom i djelovanjem javnih institucija, uključivanjem znanstvenih institucija te integrativnim i interdisciplinarnim pristupom zdravlju svih građana.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara ukratko je predstavio problematiku zagađenosti zraka u Slavonskom Brodu od 2009. godine napomenuvši da na to zagađenje, osim rafinerije u Bosanskom Brodu, utječu i kućna ložišta na drva ali i činjenica da kroz Slavonski Brod prolazi autoput, ali i granični prijelaz. Duspara se osvrnuo i na najnoviji ekološki incident i kronologiju zbivanja vezanu za onečišćenje vodocrpilišta u Slavonskom Brodu napomenuvši kako sve informacije o ovom incidentu još uvijek nisu poznate, posebno sam uzrok koji je doveo do onečišćenja.

U raspravi su svoje stavove o iznijeli članovi Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Grada Slavonskog Broda te predstavnici nekoliko ekoloških i drugih udruga s područja Slavonskog Broda.

Zaključeno je kako za sve probleme onečišćenja u Slavonskom Brodu treba što prije pronaći adekvatna rješenja, prvenstveno za rafineriju koja zahtjeva modernizaciju, utvrditi dominantne uzročnike onečišćenja, posebno uzrok pojavnosti onečišćenja vode, utvrditi utjecaj ekoloških incidenata na zdravlje ljudi, javno objaviti rezultate svih analiza, transparentno izvještavati o mjerenjima i podacima dobivenim mjerenjima te educirati građane o zdravstveno štetnim učincima onečišćenja.

Author: Služba za medije