Ante Bačić primio portugalskog veleposlanika Lopesa

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-portugalske međuparlamentarne skupine prijateljstva Ante Bačić primio je u utorak veleposlanika Portugalske Republike Jorgea Manuela da Silvu Lopesa.

Istaknuvši prijateljske odnose Hrvatske i Portugala, sugovornici su zajedničke poveznice dviju zemalja ocijenili dobrom prilikom za produbljivanje uzajamne suradnje i razmjenu iskustava u području turizma, kulture, infrastrukture, komunikacija, energetike te osobito obnovljivih izvora energije u čemu Portugal, temeljem snažnog razvoja vjetroelektrana, raspolaže velikim iskustvom.

Tijekom susreta se također razgovaralo o blagom porastu portugalskih gostiju u Hrvatskoj te je Bačić izrazio potrebu za intenzivnijom suradnjom gospodarskih komora dviju zemalja s ciljem povećanja ulaganja i produbljivanja gospodarske suradnje.

Lopes je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se portugalski jezik njeguje i u Hrvatskoj napomenuvši kako velik broj studenata na zagrebačkom i zadarskom sveučilištu studira portugalski jezik.

Sugovornici su se dotaknuli i teme uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj te priprema Republike Hrvatske za predsjedavanje Europskom unijom u prvoj polovici 2020. S obzirom na portugalsko predsjedavanje u prvoj polovici 2021. godine, Lopes je potvrdio kako će Portugal Hrvatskoj dati podršku tijekom njezinog predsjedavanja.

Author: Hrvatsko-portugalska međuparlamentarna skupina prijateljstva