Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio korejsku parlamentarnu delegaciju

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se u petak s delegacijom zastupnika Nacionalne skupštine Republike Koreje koju su predvodili Ho Yung Yun, član Odbora za planiranje državnih poslova i Yong-ki Jeong, zastupnik i član Korejsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva. 

U razgovoru je posebno istaknuta dobra međuparlamentarna suradnja koja se intenzivno razvija. – Smatram ovakav oblik suradnje i susreta među zastupnicima vrlo važnim, posebice u kontekstu otvorenih i direktnih razmjena mišljenja, rekao je akademik Reiner. Odnose dvaju parlamenata ocijenio je odličnim i naglasio kako upravo te institucije predstavljaju instrument osnaživanja bilateralnih odnosa Hrvatske i Koreje koji su prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Potpredsjednik Sabora naglasio je i intenzivnu suradnju na području kulture, znanosti, obrazovanja i sporta kroz ugovore i sporazume koji su potpisani između dviju država, posebno istaknuvši kako Sveučilište u Zagrebu ima sporazume o suradnji s četiri korejska sveučilišta. Ocijenio je kako ima prostora za osnaživanje međusobnih odnosa osobito na području ulaganja u gospodarstvo. – Otvoreni smo za korejske investicije i radimo na poboljšanju investicijske klime, zaključio je Reiner.

U nastavku je spomenuo snažne potencijale hrvatskih luka koje su smještene duboko u europski kontinent i koje korejskim izvoznicima mogu poslužiti kao vrata za ulazak na tržišta država zapadne i srednje Europe. Potpredsjednik Sabora Reiner je rekao kako i kroz rad Hrvatsko-korejskog poslovnog kluba prati i potiče gospodarsku suradnju dviju država te kako Hrvatska korejskom tržištu može biti zanimljiva svojim prehrambenim i drugim proizvodima.

Zastupnik Jeong složio se s ocjenom kontinuirano dobrih odnosa dviju država na svim područjima i izrazio zadovoljstvo skorim otvaranjem veleposlanstva Republike Hrvatske u Seulu. Spomenuo je kako Hrvatsku, iz dana u dan, posjećuje sve veći broj korejskih turista i zahvalio na pomoći nadležnih institucija koje pružaju pomoć kod nezgoda koje se povremeno događaju korejskim turistima te pozvao hrvatsku stranu da nastavi pružati pomoć u takvim situacijama. 

Osvrnuo se na gospodarsku suradnju naglasivši kako postoji prostor za njezino unaprjeđenje te rekao kako su korejski investitori zainteresirani za ulaganje u LNG terminal, ali i za pružanje usluga širokopojasnog Interneta. Za luku Rijeka napomenuo je kako su svjesni njezine prednosti i kako će informaciju o tome proslijediti korejskim izvoznicima. Zahvalio je Hrvatskoj na njezinom zagovaranju politike mira na korejskom poluotoku i pozvao na nastavak takve politike.

Sugovornici su zaključili kako još uvijek postoje neiskorištene mogućnosti suradnje te kako će najavljeni jesenski posjet predsjednice Republike Hrvatske s delegacijom otvoriti daljnji prostor i dati poticaj za suradnju, posebice na gospodarskog planu. – Taj nam je posjet važan i istaknut će naše prijateljstvo, rekao je zastupnik Jeong.

Author: Služba za medije